„Балкански ангели“ – изложба на бугарскиот скулптор Пројнов

Од:

Во Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје е отворена изложба на скулптури „Балкански ангели“ на бугарскиот скулптор Александар Пројнов-Апер.

Изожбата е поставена по повод националниот празник на Бугарија – 3 Март и опфаќа 32 минијатури од пластика. Ја отвори директорката на БКЦ Светлана Славова.

Скулпторот Пројнов работи во областа на монументалната уметност. Имал 25 самостојни изложби во Европа и повеќе од 800 во Бугарија.

Негови дела се наоѓаат во приватни колекции и во галерии, како во Ватикан и во седиштата на НАТО и ЕУ. Пројнов е автор на европскиот медиумски симбол „Зевс и Европа“ под покровителство на Владата на Франција.

Би можело да ве интересира

Лувр одбележува 500 години од смртта на Леонардо Да Винчи

Се отвора изложбата „Трета страна на стварноста“ во МСУ

Ана Ололовска

Изложба на визуелниот уметник Страхил Петровски во Мала Станица

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложбата „All is dream” на уметникот Илиана Петрушевска

Ана Ололовска

„Бакнати порти“ – самостојна изложба на Елизабета Митрева

Ана Ололовска

Изложба и научен собир за Дичо Зограф

Ана Ололовска