Балетските едночинки „Шехерезада“ и „Валпургиска ноќ“ на сцената на Националната опера и балет

Од:

На сцената на Националната опера и балет на 7 октомври со почеток во 20.00 часот ќе се изведат балетските едночинки „Шехерезада“ од Н. Р. Корсаков и „Валпургиска ноќ“ од Шарл Гуно. Ќе настапат првенци, истакнати солисти, солисти, балетските ансамбли на Националната опера и балет и Државната опера Варна, Р. Бугарија .

Приказните од „Илјада и една ноќ“ преточени во балетот „Шехерезада“ од Н. Р. Корсаков ќе се изведе под диригентската палка на гостинот од Бугарија, Григор Паликаров, кореографијата ја пренесе познатиот балет-мајстор од Москва, Михаил Крапивин, со првична постановка на Михаил Фокин. Сценографијата е на Марија Ветероска, а костимите на Маја Бурсаќ од Србија.

Балетската приказна ќе ја раскажат: Ивана Коцевска во улогата на Забеида, Балаж Лашеи (Унгарија) во улогата на Златен роб.

Во вториот дел публикате ќе има можност да ја проследи едночинката „Валпургиска ноќ“ (балетскиот дел од операта „Фауст“ од Шарл Гуно.)

Диригент е Григор Паликаров (Бугарија), кореографијата е на Леонид Лавровски, редакцијата на кореографијата и режијата е на Светлана Тоншева (Бугарија), а костимограф: Изабела Поњавиќ.

Настапуваат: Марија Кичевска Шокаровска, Павел Кирчев (Бугарија) и Марко ди Салво (Бугарија).

Настапуваат првенци, истакнати солисти, солисти, балетскиот ансамбл на Националната опера и балет и Државната опера Варна, Р. Бугарија, во придружба на оркестарот на Националната опера и балет.

Во Фоајето на Националната опера и балет од 7 октомври 2022 година ќе биде поставена изложба на дел од костимографијата од оперските и балетските премиери изведени во последните 3 сезони во Националната опера и балет.

Би можело да ве интересира

Оперската претстава „Турандот“ од Џакомо Пучини во Национална опера и балет

Предраг Петровиќ

Успешен настап на Националната опера и балет во Народниот театар во Белград со „Севилскиот берберин“

Ана Ололовска

На Денот на шегата и маските уште две претстави на „Петар Пан“

Ана Ололовска

Балетската претстава „Жизел“ во Националната опера и балет

Ана Ололовска

Изведба на оперската претстава „Боеми“ во Националната опера и балет

Ана Ололовска

Изведба на балетската претстава „Дон Кихот“ од Лудвиг Минкус

Ана Ололовска