„Архиметрии“ прва самостојна изложба на Андријана Тилиќ

Од:

Во Младинскиот културен центар вечерва ќе биде отворена првата самостојна изложба на фотографии од архитектот Андријана Тилиќ.

Изложбата е насловена „Архиметрии“ и има уметничко-истражувачки карактер. Замислена е како панорамска изложба на фотографии во која главниот мотив и конструкт е архитектурата. Фотографиите во себе содржат вредности како ликовната естетика, естетиката на архитектонскиот јазик, но и документарна вредност.

Во фокусот на истражувањето на авторката е откривањето и потенцирањето на формата, скулптуралноста, графизмот, текстуралноста и други фактури кои сведочат за одреден архитектонски јазик.

Андријана Тилиќ живее и работи во Скопје. Таа е дипломиран архитект при Архитектонскиот факултет во Скопје, активен магистрант на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Професионално се занимава со фотографирање на архитектонски простори, соработувајќи со голем број архитектонски бироа. Активно придонесува за развој и афирмација на архитектонската фотографија во земјава.

Би можело да ве интересира

Изложба на акварели на Александар Поповски во Битола

Ана Ололовска

„Трансфигурации“ – изложба на Ана Трајковска

Ана Ололовска

Изложба „Мал формат“ 2020 на ДЛУМ

Ана Ололовска

Изложба по повод Денот на образование на турски јазик

Ана Ололовска

Изложба Фрескосликарството на Дичо Зограф во црквите од скопскиот регион

Ана Ололовска

Самостојна изложба на академскиот сликар Спасе Перовски во Градско

Ана Ололовска