Култура

Последни, најнови вести и видеа од културниот живот во Македонија, Балканот и Светот.

Култура

Промоција на собрани дела од академик Радован Павловски

А1он
Во мултимедијалниот центар „Матица ексклузив“ денеска ќе бидат промовирани собрани дела во три томови од академик Радован Павловски, со предговор на поетот и литературен критичар,
Култура

Премиера на „Реноар“ за почеток на Неделата на францускиот филм

А1он
Со премиера на францускиот филмски хит од 2013 година „Реноар“, вечер во кино „Милениум“ во Скопје почнува Неделата на француски филм. На почетокот на  манифестацијата, во
Култура

Зголемена популарноста на полските автори во Македонија

А1он
Со промоција на четири полски преводи од авторите Витолд Гомбрович, Кшиштоф Варга, Олга Токарчук и Станислав Виткјевич беше одбележан денот на полската култура. За изминативе
Култура

Александар Леко Радиќ добитник на највисоката награда што ја доделува општина Охрид

А1он
Александар Леко Радиќ, еден од доајените на македонското пливање, е годинашниот добитник на највисокото општинско призаниние Наградата за живото дело – Свети Климент Охридски што
Култура

Проектот „Наоди“ предложен од МКЦ – македонски претставник на 14. Венециското биенале

А1он
Проектот „Наоди“ предложен од Младинскиот културен центар-Скопје е годинашен македонски претставник на 14. издание на Интернационалната изложба на архитектура која ќе се одржи од 7