Во ноември лани 292 градежни дозволи, изградба на 717 станови

Во ноември годинава се издадени 292 одобренија за градење, што е за 27,5 проценти повеќе во однос на ноември 2017 година.

Како што објави денеска Државниот завод за статистика, во извештајниот период е предвидена изградба на 717 станови, со вкупна корисна површина од 47.289 метри квадратни. Од вкупниот број, 514 станови се во Скопскиот регион, односно 326 во општина Бутел, 104 во Карпош, 55 во Центар 16 во Ѓорче Петров.

Според издадените одобренија за градење во ноември лани, предвидената вредност на објектите изнесува 2.942.350.000 денари или за 80,1 процент повeќе во однос на ноември 2017.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 144 (49,3 проценти) се наменети за објекти од високоградба, 52 (17,8 проценти) од нискоградба и 96 (32,9 проценти) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 292 објекти, на 167 (57,2 процента) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 125 (42,8 проценти) инвеститори се деловни субјекти.

Би можело да ве интересира

Лани изградени над 4.000 станови

A1on

Градежна комора бара формирање меѓуресорно тело на јавен и приватен сектор

A1on

Во март издадени 277 дозволи за градење, нови 276 станови

A1on

Градежниците со поповолни оценки за првиот квартал од годинава

A1on

Квадрат стан во Скопје лани чинел 46.764 денари, во другите градови 33.157

A1on

Јаќимовски: Не ја повлекуваме иницијативата за уставноста на мораториумот за градба

A1on