Постапката за откуп на дворно место ќе може да се следи од дома

Од второто тримесечје годинава граѓаните ќе можат да си го следат својот предмет за приватизација на градежното место од дома, истакнале на денешната средба министерот за финансии, Драган Тевдовски и директорката на Управата за имотно правни работи Шасине Касами.

Се планира до крај на март годинава сите предмети за приватизација на градежно земјиште да бидат внесени во менаџмент информацискиот систем на кој се работело минатата година. Потоа ќе биде развиена дополнителна можност за пристап во него на поднeсителите на барања, кои во секој момент ќе имаат увид во статусот на нивното поднесено барање, соопшти Министерството за финансии.

Управата го надградува систем со цел зголемување на ефикасноста на услугите. Набавени се скенери со високи перформанси за полесно и поедноставно внесување на предметите.

Годинава, како што информирала директорката Касами, ќе се менува и Законот за приватизација на градежно земјиште со цел упростување и прецизирање на постапките. Се работи и на измени за забрзување на постапката за решавање на предметите кои се однесуваат на колективните станбени згради.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Од 1 јули поврат на 15% од платен ДДВ кај граѓаните

A1on

Три потпретседатели на Светска банка доаѓаат на Конституенцата во Скопје

A1on

Тевдовски: Фич по 13 години го зголеми рејтингот на земјата

A1on

Тевдовски: Правдното оданочување успешна реформа, приходите од персоналецот со раст од 17,4 отсто

A1on

Тевдовски: Добрите економски резултати се потврда на добрата фискална политика

A1on

Тевдовски: Приходите во Буџетот согласно планираното, се реализираат сите расходи

A1on