Остров кај Сан Франциско вработува светилничари за 130.000 долари

Локалните власти на остров на кој се наоѓа светилник во близина на Сан Франциско распишаа оглас во кој бараат двајца светилничари.

Годишната плата за оваа работа изнесува 130.000 долари, пишува „Гардијан“.

Објектот е туристичко-угостителски, па светилничарите треба да знаат добро да готват, да чистат, да им пружаат добра услуга на гостите, но и да ја организираат доставата на намирниците.

Мораат истотака за умеат да користат брод што налага капетанска дозвола од крајбрежната стража на Соединетите Американски Држави.

„Работата е примамлива, но има многу работа. Распоредот е напорен. Често трае од рано наутро до доцна во ноќта. Во описот на работното место е и превезување на гостите од и до островот, потоа подготовка на појадок и вечера, но и чистење“, изјави Џилијан Микер, светилничарка која ја напушта работата, но и која ќе помата во интервјуирањето за идните светилничари.