Претседателот на Словенија: Западен Балкан мора да биде поатрактивен за ЕУ

Претседателот на Словенија, Борут Пахор на Конференција на Јадранскиот парламент изјави дека земјите од Западен Балкан треба да работат на тоа да станат поатрактивни за Европска унија.

– Аргументот дека ЕУ мора да се прошири на Западен Балкан бидејќи регионот во спротивно ќе стане закана за ЕУ не е добар. Спротивно. Ако заедно обезбедиме тие земји да станат поатрактивни за ЕУ, тоа ќе ги подобри шансите ЕУ искрено да сака да се прошири на овој дел од Европа, посочи Пахор.

Тој додаде дека земјите-членки на ЕУ се резервирани за проширувањето бидејќи европскиот блок прво мора да ги реши некои свои внатрешни проблеми.

– Иако се чини дека Брисел е повеќе заинтересиран за проширувањето отколку претходно, преземени се само технократски чекори во тој правец, истакна Пахор.

Тој додаде оти може тоа да го разбере бидејќи Европска Комисија се занимаваше со многу други прашања.

– Поради тоа мирот, безбедноста, помирувањето и просперитетот на регионот ќе зависат од мудроста на лидерите на земјите од регионот, истакна Пахор.

Би можело да ве интересира

Путин ја продолжи забраната за увоз на храна од ЕУ до 2020 година

A1on

Сијарто: Одложувањето на почетокот на пристапните преговори беше многу нефер за вашата земја

A1on

Вишеградска група: Северна Македонија секогаш ќе го има нашиот глас и поддршка

A1on

Речиси 900 илјади мигранти во ЕУ чекаат одлука за своите молби за азил

A1on

Ципрас: Северна Македонија ги исполнува критериумите за почеток на пристапни преговори со ЕУ

A1on

Макрон „ја држи Северна Македонија како заложник“ во обид да присили подлабока ЕУ интеграција

A1on