ВМРО-ДПМНЕ молчи по препораките на Венецијанската Комисија

Венецијанската Комисија како тело на Европската унија чии мислења се извршни по објавувањето го кажа своето мислење за процесот на лустрација во Македонија.

Експертите искажаа сериозни забелешки и на законското решение но и на работата на Комисијата за лустрација.

По анализата , која беше изготвена по барање на Уставниот суд, досега нити една инстанца во државата, ниту партијата на власт не се изјасни досега за ова.

Нема реакција на укажувањето на Венецијанската комисија дека лустрацијата е дискриминаторска и средство за политичка одмазда.

А1он дознава дека со препораките на Венецијанската Комисија би можело да се лустрираат само 4 лица кои се на листата на Комисијата за верификација на факти, а задве професионални лица кои работеле во службите, експертите не можат сега да се произнесат затоа што не ги поседуваат документите кои и се достапни на Комисијата.

Лица како Владимир Милчин,Ѓунер Исмаил во никој случај не можеле да се лустрираат, а Аџиев со лустрацијата на две лица, Николче Бабовски и Зоран Р. Јовановски може да одговара за дела за кои законот предвидува казна и до 20 години, бидејќи обелодени строго доверливи документи.

А1он се консултираше со експерти за оваа проблематика, кои се едногласни дека претседателот на Комисијата постапил спротивно на законот, а истото може да се однесува, велат, и на Историскиот архив.

Аџиев на на веб-страната на Комисијата, објави, документи со назнака „строго доверливо“, кои се однесуваат за временски период по 2006 година, кој не е опфатен со Законот за лустрација.

Би можело да ве интересира

Државата незаконски го лустрирала кичевскиот судија Билевски, потврди судот во Стразбур

Васко Маглешов

Заврши мандатот на Комисијата за лустрација

A1on

Жртвите на Томе Аџиев се уште жигосани

Vlatko

ВМРО-ДПМНЕ: Лустрацијата на јавноста и покажува кој кодошел за личен интерес

A1on

Поништена одлуката за лустрација на академик Божин Павловски

A1on

(ВИДЕО) Сугарески: Да се укине комисијата за лустрација, буџетот од 317 000 евра да им се даде на поплавените

Vlatko

2 comments

Мики 20/12/2012 - 10:15 at 10:15

Нека го фрлат затвор да гние 20 години. Ишала. Марионета една невидена.

Reply
oceski 20/12/2012 - 20:16 at 20:16

abe sto covek ce bese,sram da mu e

Reply

Leave a Comment

six − 3 =