Движењето АВАЗ: Ја поздравуваме одлуката на власта да спроведе попис

„До Собранието на РС Македонија доставен е Предлог закон за одржувањето на Попис на населението идната година. Најпрвин сакаме да ја поздравиле оваа одлука на институциите и власта конечно да се спроведе попис со кој ќе добиеме значајни показатели за состојбите во нашето општество врз база на кои ќе можеме да правиме соодветни планови и стратегии. Како и секој предлог закон и овој во целина квалитетен закон има свои позитивни и негативни страни и верувам дека во собраниска процедура ќе дојдеме до најдоброто законско решение.

Во тој правец сакаме да ја информираме јавноста, пред се Бошњаците дека во предлог законот стои погрешна номинација на босанскиот јазик, како единствен стандардизиран јазик на Бошњаците. Со цел да биде корегирана направената грешка подготвивме 2 (два) амандмани кои ќе бидат поднесени од нашиот пратеник Зеќир Рамчиловиќ кога законот ќе дојде во второ читање. Истите ќе бидат поддржани од парламентарното мнозинство и од опозицијата што само докажува дека се работи за ненамерна грешка, но и опомена дека институциите треба да бидат повнимателни.

Во врска со ова реагираа повеќе поединци и невладини организации на соодветен начин, додека некои поединци, дури и политички партии или не ги знаат процедyрите или прават ефтин популизам. Сепак со оглед на одредени пропусти на некои од бошњачките пратеници во изминатите мандати тогаш разбирлива е и нивната загриженост“, се вели во соопштението на Движењето АВАЗ по повод Предлог законот за одржување на Попис на населението во 2020. година.

Би можело да ве интересира

Пробниот попис во Штип тече без проблеми

Ана Ололовска

Стартува пробниот попис на населението, домаќинствата и становите

Утре стартува пробниот попис на населението, домаќинствата и становите

Предлог-законот за попис пред собраниската Комисија за европски прашања

Ана Ололовска

Пописот на населението догодина ќе чини најмалку 522 милиони денари

Татјана Ташкова

Ѓорѓиева: Пробен попис во 13 општини од 10 до 30 јуни, подготовка за главниот попис в година

Ана Ололовска