Изложба на минатогодишните добитници на наградата „Борко Лазески“

Во Музејот на Град Скопје вечер од 20 часот ќе бидат отворени изложбите „Сон за Јапонија“ на Ана Миланова и „Хоризонт“ на Игор Таневски. Повод е наградата „Борко Лазески“ која овие млади ликовни уметници ја добија во 2018 година.

Музејот на Град Скопје секоја година организира самостојна изложба на студент од Факултетот за ликовни уметности од Скопје кој во претходната учебна година ја освоил наградата „Борко Лазески“ за инвентивни достигнувања во сликарскиот оддел. Минатата година неа ја добија двајца студенти – Игор Таневски и Ана Миланова.

Наградата и организирањето на изложбите е во договор со семејството на Борко Лазески, кое на Музејот на Град Скопје му ги подари картоните што уметникот ги употребил во 1958 година за реализација на големата „Фреска за НОБ“ во аулата на Старата железничка станица во Скопје.

Би можело да ве интересира

Изложба на фотографии „Денови на македонската фотографија“ во Штип

A1on

Отворена ретроспективна изложба на Глигор Стефанов во МСУ

A1on

„Дали и ти си мигрант?” – изложба на Дарко Талески во КИЦ во Софија

A1on

Фотографии од македонски традиционални носии на изложба во Неготино

A1on

Ретроспективна изложба на Глигор Стефанов во МСУ

A1on

Отворање на изложбата на плакати од европскиот конкурс „Инклузија, не ексклизија“

A1on