Сонцето, Земјата и Јупитер се во линија

Сонцето, Земјата и Јупитер денеска се во линија, при што ние сме насреде. А, најголемата планета во Сончевиот Систем е толку блиску до нашата, што најголемите јупитерови природни сателити, според познавачите, ќе може да се видат само со двоглед.

До денес, астрономите откриле 79 месечини на Јупитер, од кои 53 имаат имиња, а 26 сè уште чекаат да бидат официјално именувани. Ние од Земјата ќе можеме да ги видиме четирите најголеми, т.н. Галилејски месечини: Ганимед, Јо, Европа и Калисто.

Планетата е именувана по римскиот бог Јупитер. Најголемиот дел од масата на вселенското тело е составен од водород, а само една четвртина – хелиум.

Би можело да ве интересира

Невообичаено: Се истопија две милијарди тони мраз за 24 часа

A1on

Растенијата исчезнуваат двојно побрзо од животните

A1on

Научниците предупредуваат: Нивото на морињата би можело да порасне за два метри до 2100 година

A1on

ВИДЕО: Жестоки соларни бури што ѝ се закануваат на Земјата

A1on

Зголемувањето на нивото на морињата ќе има далекосежни последици

A1on

„Спејс Икс“ во еден ден лансираше 60 сателити

A1on