Во Битола изминатиов викенд се одржа првиот фестивал за кларинети

Во Битола изминатиов викенд се одржа првиот фестивал за кларинети „Кларифест – Битола 2019“, кој се состоеше од концерти и семинари за кларинет.

Гости предавачи на семинарите беа истакнати уметници од странство, и тоа Сергеј Петров (Русија) – прв кларинетист и солист на Болшој Театарот во Москва, како и Јакуб Бокун (Полска) – професор по кларинет на Музичката академија во Вроцлав, додека како учесници и слушатели учествуваа ученици од нижите и средните музички училишта од државата.

Во рамките на „Кларифест – Битола 2019“ беа реализирани и два концерти, и тоа – свечено отварање на фестивалот со концерт на ученици од средните и нижите училишта од државата, додека на завршниот концерт настапија споменатите гости од странство, заедно со домашните уметници Ристо Ѓоревски на кларинет и Елена Атанасовска-Ивановска на пијано.

Фестивалот се организираше со поддршка на Министерството за култура, а како партнери се јавија и познатиот бренд за призводство на кларинети Буфет Крампон – Париз, како и Амбасадата на Република Полска во Скопје.

Би можело да ве интересира

Акција против узурпацијата на јавни површини во Битола

Ана Ололовска

Ученици од ДМБУЦ на Фестивал на млади музичари од Медитеранот

Ана Ололовска

„Квази бурлеска“ од Пандевска, со пијанистката Дуња Иванова и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Концерт на германскиот „Мингет квартет“

Ана Ололовска

Премиера на „Квази бурлеска“ од Пандевска, со Дуња Иванова на пијано и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Во Охрид и Битола почувствуван земјотрес со епицентар од Корча

Татјана Ташкова