Предавање „Стрип и ангажман“ на Томислав Османли

Писателот, новинар и есеист Томислав Османли вечер од 20 часот во киносалата на Музејот на современа уметност ќе одржи предавање насловено „Стрип и ангажман“, во кое ќе се осврне на различни аспекти на општествено-културно влијание на стрипот и графичката литература.

Низ примери од класичното и современото стрип-творештво, Османли ќе говори за стрипот како медиум низ кој авторите се обидуваат да покренат важни политички, социјални и општествени прашања и за тоа каде е границата помеѓу стрип уметноста со ангажирана тематика и неговото влијание наспроти површниот памфлетизам.

Предавањето се реализира во рамки на Школата за ангажиран стрип, која се одржува од април до ноември и е фокусирана на социјално ангажираниот стрип. Проектот е финансиски поддржан од Министерството за култура, Општина Центар и Културен центар „Јадро“.

Би можело да ве интересира

Промовирана книгата „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ во Струмица

Ана Ололовска

„Филмски клуб“ од Дејвид Гилмор во издание на ИЛИ-ИЛИ

Ана Ололовска

„Димитар Солев како полемичар“-нова книга од Веле Смилевски

Ана Ололовска

Раде Силјан добитник на меѓународната награда „Мелнички вечери на поезијата“

Ана Ололовска

Романот „Нишан“ на Блаже Миневски објавен на кинески јазик во Шангај

Ана Ололовска

Почнува манифестацијата „Струшки книжевни средби“

Ана Ололовска