Истражување: Три четвртини од музичарите страдаат од одреден вид ментална болест

Истражувања покажаа дека 73 отсто од музичарите страдаат од некоја форма на ментална болест, додека само 19 проценти уживаат во условите што ги имаат во таа кариера.

Ова истражување го спроведе „Ред Јуникорн“, компанија за дигитална дистрибуција, интервјуирајќи речиси 1.500 музичари од 21 март до 2 април.

Таа куќа објави дека дури три четвртини од испитаниците чувствуваат стрес, анксиозност и / или депресија, додека ја работеле својата работа. Бројките се уште полоши кога станува збор за помладата популација на возраст помеѓу 18 и 25 години, бидејќи кај нив се појавуваат пореметувања што ги следат целиот живот и тоа кај 80 проценти од испитаниците.

-Нашето истражување вели дека нешто мора да се промени, вели Јохан Сванберг, извршен директор на компанијата.

Истражувањето укажува дека е голем процентот на музичари кои добиваат напади на паника, додека 57 отсто се многу загрижени за своето ментално здравје (дури 41 отсто велат дека постојано се грижат за тоа во текот на денот). Само 39 отсто од испитаните музичари велат дека се обиделе да побараат стручна помош, додека 51 отсто се обидуваат да го решат тој проблем на свој начин со примена на свои тактики.

Би можело да ве интересира

Беспарицата предизвикува мигрена и чир на желудник

A1on

Студија: Помалку време на социјални мрежи намалува ризик од депресија

A1on

Индустриски преработена храна е поврзана со прерана смрт

A1on

Премореноста од работа ќе се смета за болест

A1on

Ментални нарушувања поврзани со современиот начин на живот

A1on

Населението во светот старее, деменцијата станува глобален здравствен но и социјален проблем

A1on