Скендер Ѓинуши нов претседател на Албанската академија на науките

Академик Скендер Ѓинуши со мнозинство гласови денеска е избран за претседател на Академијата на науките на Албанија.

Ѓинуши беше единствен кандидат за ова функција, кој на тајното гласање доби 35 гласови,додека шестмина од академиците беа против.

За потпретседател на Академијата е избран Васил Толе, додека за секретар Салвадор Бушати.

Во презентацијата на неговата програма за работа, тој рече дека Академијата е партнер на владата и општеството за поставување стандарди.

Би можело да ве интересира

Рама: Опозицијата си поигрува со судбината на земјата

A1on

Рама поднесе тужба против новинарот на германски „Билд“

A1on

Рама му возврати на Мета: Нема шанси да се одложат изборите

A1on

Мета: Одлуката на Изборниот колегиум невалидна, останувам претседател до 2022

A1on

Шехи: Не ја признаваме одлуката за избори на 30 јуни во Албанија

A1on

Спиропали: Мета сака да се прикаже како жртва

A1on