Уметниците Ѓорѓе Јовановиќ и Оливер Мусовиќ на меѓународна изложба „Третиот простор (Сè што ни е заедничко“)

Ликовните уметници Ѓорѓе Јовановиќ и Оливер Мусовиќ учествуваат на меѓународната изложба „Третиот простор (Сè што ни е заедничко“) во галеријата „Ринг“- Павилјон Мештровиќ во Загреб, што е конципирана од кураторката Јованка Попова. Изложбата е во организација на Хрватското здружение на визуелни уметници, во партнерство со CreArt мрежата.

Секоја година, голема групна изложба со дела од уметници од сите градови на мрежата CreArt се одржува во три града. Оваа година, по презентацијата на изложбата во Загреб во септември изложбата ќе се пресели во Клермон-Феран, Франција, а во декември во Лече, Италија.

Бројните кураторски концепти и изложби на Попова досега се претставени во повеќе галерии во Европа, Азија, САД. Таа е кураторка и на овогодинешниот македонски павилјон на 58. Биенале во Венеција.

Мусовиќ на оваа изложба се претставува со серијата фотографии „Место на солидарноста (градина на заедницата), a Јовановиќ со фото диптихот „Морски статуи“.

На изложбата се претставени 15 уметници од 10 градови од мрежата на CreArt.

Би можело да ве интересира

Ликовна колонија стартува вечерва во неготинскиот манастир

A1on

Изложба на фотографии „Денови на македонската фотографија“ во Штип

A1on

Почнува јубилејната 10. Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања“

A1on

Преспанските убавини мотив на ликовната работилница во Отешево

A1on

Отворена ретроспективна изложба на Глигор Стефанов во МСУ

A1on

„Дали и ти си мигрант?” – изложба на Дарко Талески во КИЦ во Софија

A1on