Околу 35.000 Палестинци ја напуштиле Газа минатата година

Околу 35.000 Палестинци го напуштиле Појасот Газа во 2018 година. Тоа е најголемата доброволна миграција од Газа во последниве години, покажуваат податоците од извештајот објавен во неделата од страна на „Аарец“.

Повеќето од заминатите се млади луѓе со високо образование и од семејства чиј годишен приход е висок. Меѓу нив има и 150 доктори од болниците во Газа.

Како што е наведено во извештајот, мигрантите обично се депортираат во Турција преку локални посредници кои го организираат патувањето и нивниот трансфер со чамци во Грција, а потоа и во други европски земји.

Ова не е прва студија која се однесува на миграцијата од Појасот Газа како резултат на економското влошување и недостигот на можности.

Во Појасот Газа под блокада има околу 2 милиона Палестинци повеќе од 12 години, за време на кои Хамас владееше со оваа област. Блокадата доведе до драматичен пораст на невработеноста и сиромаштијата, што претставува повеќе од половина од населението.