Нови студии: Океаните се дом за стотици илјади вируси

Во океаните, според најновите истражувања, живеат речиси 200.000 вида на вируси.

Истражувачите во океаните од Северниот до Јужниот пол откриле вируси длабочина од 4.000 метри.

Иако повеќето се безопасни за луѓето, тие можат да го заразат морскиот свет, вклучувајќи ги и китовите и раковите.

Истражувачите од Државниот универзитет во Охајо составија мапа на вируси во светот што се пронајдени во море врз основа на примероци од морска вода со речиси 80 локации ширум светот. Количината на вируси е речиси 12 пати повисока отколку што претходно се сметало. Научниците биле изненадени кога откриле дека вирусите во море може да се поделат на само пет групи, врз основа на локацијата и длабочината каде се наоѓаат.

-Кога ги испитувавме вирусите од секоја група, пронајдовме докази за генетска адаптација на различни делови од океанот, вели истражувачот Ен Грегори од КУ Левен, Белгија.

Друго изненадување за истражувачкиот тим било дека на Арктикот има голем број на различни вируси. Претходно научниците мислеа дека топлината позитивно влијае на разновидноста на вируси, така што најразлични групи би можеле да најдат околу екваторот.

Во литар морска вода обично се содржат милијарди вируси – од кои огромното мнозинство не се познати. И според најновите мерења, 90 проценти од вирусите во океаните не може да се класифицираат во одредена група која е веќе позната во науката.

Би можело да ве интересира

Анкета: Само половина од луѓето во светот мислат дека живеат во демократија

A1on

Утре почнува летото на северната хемисфера на Земјата

A1on

Морето на западноафриканскиот брег најопасно за пловидба

A1on

ОН: Светската популација до 2050 година ќе достигне 9,7 милијарди жители

A1on

Невообичаено: Се истопија две милијарди тони мраз за 24 часа

A1on

Светот произведува и троши сè повеќе пластика

A1on