ВИДЕО: НАСА сними спирална галаксија

Телескопот Хабл на НАСА, забележал блескава нова фотографија на спиралната галаксија, NGC 2903.

NGC 2903 е дел од соѕвездието Лео, кое се наоѓа околу 30 милиони светлосни години од Земјата. НАСА го искористи моќниот орбитален телескоп за да го истражи заедно со над 100 други галаксии во регионот.

Спиралните галаксии го сочинуваат поголемиот дел од галаксиите во вселената на над 75 проценти. За нашата галаксија, Млечниот пат се сметаше дека е една до 1960-тите, кога е прекласифицирана како спирална галаксија со посебен централен бар покрај спиралните оружја. Спиралните галаксии се преполни со ѕвезди и соларни системи, како и со космичка прашина и гас.

Би можело да ве интересира

Скафандерот на Нил Армстронг повторно изложен пред јавноста

Ана Ололовска

Пад на европскиот Систем за сателитска навигација „Галилео“

Ана Ололовска

Индија повторно ја одложи мисијата на Месечината

Ана Ололовска

ВИДЕО: Русија успешно лансира најнов вселенски телескоп

Ана Ололовска

ВИДЕО: Затемнување на Сонцето над Јужна Америка

Ана Ололовска

Луѓето најверојатно ќе може да се размножуваат во вселената

Ана Ололовска