Во САД орган за трансплантација доставен со дрон

Првпат во историјата, на хурурзите во американска болница им е доставен бубрег за трансплантација со помош на дрон.

Станува збор за посебно дизајниран дрон за превоз на органот, кој е во состојба да го одржува за трансплантација и да го надгледува.

– Многумина гледаат огромен потенцијал за достава на медицински производи со дронови, додека дроновите во Африка веќе се употребуваат во медицински цели, пренесува Би-Би-Си.

Примателот на органот, 44-годишна жена од Балтимор, за трансплантација чекала осум години.

Според неа, необичниот начин на испорака на органот е неверојатен.

Според Единствената мрежа за распоредување органи, која раководи со трансплантација на органи во САД, во 2018 година на листата на чекање имало околу 114.000 лица, со 1,5 проценти од органите кои не стигнале на посочената локација и речиси четири проценти кои доцнеле два часа или повеќе.

Патот од речиси пет километри бараше многу нови технологии, вклучувајќи специјално изграден дрон способен за транспорт и на камери и безбедносни системи за обезбедување на органот за време на летот, како и комуникациски и безбедносни системи низ густо населената област.

Дронот исто така беше опремен со падобран.

Би можело да ве интересира

Јаде петпати на ден за да го спаси животот на татко му

A1on

ВИДЕО: Фластер против срцев удар ќе биде тестиран на луѓе

A1on

Откриени гени за подолг живот, се намалуваат шансите за деменција

A1on

Во Калифорнија се роди најмалото бебе во светот со тежина од 245 грама

A1on

Откриена нова форма на деменција

A1on

Социјалните мрежи немаат големо влијание на задоволството кај адолесцентите

A1on