ВИДЕО: Шпански манастир во Мајами е најголемата загатка во историјата на човештвото

Антички шпански манастир од 12 век е најстарата зграда во Америка, е пронајден во Мајами, благодарение на медиумскиот магнат Вилијам Рандолф Херст.

Манастирот на Богородица, Кралицата на ангелите, како што тогаш беше нарекуван, бил изграден во Сеговија. По социјалната револуција во Шпанија, монасите го напуштиле на почетокот на 19 век. Целиот комплекс околу манастирот бил запален и продаден, а имотот бил претворен во штала.

Потребни беа 19 месеци и еквивалент на денешните 20 милиони долари за повторно да се подигне манастирот. Според магазинот Тајм од 1953 година, манастирот бил “најголемата сложувалка во историјата”

Манастирот на Богородица, Кралицата на ангелите, се наоѓа во северниот дел на Мајами Бич.

Би можело да ве интересира

Десетте туристички заповеди за Сплит

A1on

Подземен град во Кападокија стар 5.000 години – дел од туристичката понуда

A1on

Имиња на улиците – како Виена сè уште ги велича нацистите

A1on

Црквата Саграда Фамилија доби градежна дозвола после 137 години

A1on

Во Стоби меѓународна работилница за конзервација, во тек се и археолошки истражувања

A1on

Италијанската енклава во Швајцарија пропаѓа по колапсот на нивниот „златен рудник”

A1on