ВИДЕО: Свештеник во Етиопија секој ден оди бос до црква на висина од 250 метри

Секој ден, етиопскиот православен свештеник Хајлеселасија Касај, пешачи за два часа, потоа се качува по опасна карпа за да стигне до црквата Абуна Џемате Гух вдлабена во карпа.

Абуна Џемате Гух се наоѓа во северниот дел на Етиопија и е вградена во карпа, а сводовите се покриени со прекрасни фрески. Се наоѓа на висина од 250 метри и таму може да стигне само пеш. Еден дел од 10 метри е речиси целосно вертикален.

Посебно внимание привлекуваат фреските на ѕидовите. Сите се оригинални и совршено сочувани благодарение на топлото време без влага.

Црквата ја изградил Абуна Јемата, еден од деветте етипски свештеници, кои биде дојдени или од Сирија или од Европа за да го шират христијанството во 5 век.

Постојат поделени мислења за тоа дали црквата е изградена толку високо за д биде поблиску до небото или за да биде сокриена од непријателите.

“Не се плашам додека се искачувам бидејки го правам тоа секој ден. Многу е тешко, но изводливо. Секое утро се будам многу рано. Потоа работам дома до 6 наутро, па се упатувам кон Абуна Јамати. кога излегувам од дома многу сум среќен, ми се полни срцето.” вели свештеникот.

Пешачи околу два часа до подножјето на црквата, а таму ги изучува старите написи.

“Овде е многу тивко и мирно, нема многу луѓе со кои може да се зборува. Комуницирате со Бог и вашиот ум се ослободува” раскажува свесштеникот.

Хајелеселасије Касеј останува во црквата до мрак, потоа заклучува и си оди.

“Една од причините поради кои сум свештеник е тоа што сакам да им го пренесам на луѓето она што го знам, за да можат да тргнат по моите стапки”, заклучува Касеј.

Во црквата и денес се наоѓаат моштите на многу светци. Никој до сега се нема повредено качувајки се до црквата.

 

 

Би можело да ве интересира

Генерал убиен при обид за воен удар во Етиопија

A1on

ВИДЕО: Супер-рефлексите на мајка спречија трагедија

A1on

Баба станала порно ѕвезда за да се прехрани, но вели дека и – ужива

A1on

Истражување: Музичарите попосакувани од лекарите

A1on

Од мит до вистина: Дали „крокодилските солзи” навистина постојат?

A1on

Украден мост од 56 тони во Русија

A1on