Рапидно зголемување на невработеноста во Турција

Бројот на невработени во Турција се зголеми во јануари до речиси 10-годишен врв од 14,7 отсто, што е јасен доказ дека се подлабоката економска рецесија се одразува негативно и на пазарот на трудот во земјата.

Бројот на невработените Турци се зголеми во јануари 2019-та година од 1,259 милиони на 4,668 милиони во однос на почетокот на претходната година, и со тоа нивото на невработеност скокна до речиси 10-годишен врв од 14,7 отсто во однос на 10,8 отсто една година порано и во споредба со 13,5 отсто во декември 2018 година.

Невработеноста кај младите (на возраст меѓу 15 и 24 години), се зголеми во изминатите 12 месеци до јануари од 6,8 отсто до 26,7 отсто, а невработеноста кај луѓето на возраст меѓу 15 и 64 години се зголеми од 3,9 отсто на 15 отсто.

Би можело да ве интересира

Ердоган: Ќе ја послушаме пораката од народот

A1on

Ердоган потврди: Испораката на С-400 ќе почне од јули

A1on

Tурција предводи на листата држави што прифатиле бегалци на своја територија

A1on

ВИДЕО: Поразот на Ердоган во Истанбул се славеше со „Јутро је“ од Нада Топчагиќ

A1on

Анкета: Ердоган најпочитуван лидер во арапскиот свет

A1on

Имамоглу нов градоначалник на Истанбул, Ердоган призна пораз

A1on