Најголемиот авиот во светот го направи првиот тест лет

Најголемиот авион во светот, Stratolaunch со два трупа и шест Boeing 747 мотори, го направи својот прв тест лет во саботата во Калифорнија.

Авионот постигнал надморска височина од 17.000 метри и слетал безбедно по двачасовнот лет.

Мега авиононот го имаше своето прво патување над пустината Мохаве. Тој е дизајниран да однесе и лансира ракета во вселената која ќе распореди сателити.

Авионот е толку голем што неговиот распон на крилата е подолг од фудбалско поле, или околу 1,5 пати поголем од оној на двокатниот Ербас А380.