Царина набави нови 12 возила вредни 300.000 евра

Директорот на Царинската управа на РСМ, Ѓоко Танаскоски преку претходно објавен тендер, за потребите на управата набави нови 12 возила вредни 294.024 евра или 18 милиони 82 илјади и 532 денари. Станува збор за најновиот модел на возилото Шкода Октавија произведено оваа година. На тендерот за набавката биле доставени 2 понуди од кои е избрана онаа на фирмата ДЕЛУКС-АУТО ДООЕЛ увоз-извоз Куманово.

Во тендерот кој вреди безмалку 20 милиони денари набавено е и уште едно возило исто така за потребите на Царинската управа, Шкода Суберб вредно 31.176 евра или нешто над 1 милион и 900 илјади денари.

Во вкупната цена при набавката на двете возила од 20 милиони денари вклучени се и трошоците за царина, акцизи, трошоци за хомологација и редовно сервисирање во гарантен рок.

Царинската управа од почетокот на оваа година па досега, покрај автомобилите од 325 илјади евра, за јавни набавки дополнително има потрошено уште 834 илјади и 284 евра или се вкупно, за 4 месеци Царина потрошила 1 милион 159 илјади и 484 евра пари на граѓаните.

Покрај автомобили, Царинската управа вршела јавни набавки и за храна за кучиња, средства за заштита од ектопаразити и еднопаразити, нега на кучиња, и ветеринарен преглед на кучињата. Изработка на геодетски елаборати, одржување на машинска хала и клима уреди, ладни сендвичи, минерална вода, набавки на писмоносни услуги, лабараториски испитувања во надворешни лаборатории, осигурување на недвижности, моторни возила и опрема, држување на систем за видео надзор и препознавање на регистарски таблици, масло за греење, одржување на ИТ опрема.

Виктор Јованов

Би можело да ве интересира

Камионџиите директно од граничните премини ќе пријавуваат мито, корупција и криумчарење мигранти

A1on

САД ги казнија компаниите кои ги заобиколиле царините преку Камбоџа

A1on

Стартува дигиталната царина, наместо хартија се воведуваат електронски постапки

A1on

Од утре стартува дигиталната царина

A1on

Презентација на кратки видео записи во врска со царинското работење

A1on

Кина укинува и намалува даноци за да ги стимулира произведувачите на чипови

A1on