Претседателот Иванов додели „Медал за заслуги за Македонија“ на тројца лингвисти и македонисти

Претседателот Ѓорге Иванов денеска додели „Медал за заслуги за Македонија“ на истакнатите научни работници лингвисти и македонисти, Коста Пеев, Стојан Лекоски и Олга Панкина.

Како што соопштија од неговиот кабинет, пензионираниот професор по Дијалектологија на македонскиот јазик на Филолошкиот факултет, Коста Пеев, е одликуван со „Медал за заслуги за Македонија“, за исклучителната посветеност и ангажираност во своето работење и дејствување, со што даде значаен придонес за зачувувањето на дијалектите на македонскиот јазик и неговата поширока афирмација.

Стојан Лекоски, книжевен преведувач и библиограф, кој живее во Словачка, се посочува, е одликуван со „Медал за заслуги за Македонија“, за исклучителен придонес за афирмацијата и за популаризацијата на современиот македонски јазик, литература и култура во Република Словачка, како и за унапредување на пријателските односи меѓу нашата држава и Република Словачка.

Олга Панкина, македонистка и преведувачка од Русија, е одликувана со „Медал за заслуги за Македонија“, за исклучителен придонес за афирмацијата и за популаризацијата на современиот македонски јазик, литература и култура во Руската Федерација, како и за унапредување на пријателските односи меѓу нашата држава и Руската Федерација.

-Овие „медали за заслуги за Македонија“ се израз на нашата благодарност кон Коста Пеев, Стојан Лекоски и Олга Панкина, за сето она што го направија за македонскиот јазик. Како Претседател на Република Македонија, во името на македонските граѓани и македонскиот народ, најискрено ви благодарам. Чувањето и творењето на македонски јазик е обврска кон минатото и влог во иднината. Чувари на тој јазик и тоа наследство се сите слависти и македонисти, рече Иванов на церемонијата на доделување на медалите.

Во име на одликуваните се обрати Стојан Лекоски.

-Секој од нас длабоко во својата душа го носи својот манастир. Во манастирот свети кандилцето на Св. Климент. Искрено, искрено посакувам пламенчето од кандилцето на Св. Климент никогаш да не згасне. На сите нас натаму нека ни го осветлува патот за создавање нови дела, нови камчиња во мозаикот на нашата македонска култура, рече Лекоски.

Би можело да ве интересира

Иванов потрошил осум илјади евра за кафиња и сокови за 4 месеци

Васко Маглешов

Поставен натписот „Претседател на Република Северна Македонија“ на официјалната веб-страница

ВИДЕО: Пендаровски го испрати Иванов од претседателската вила на Водно

Ана Ололовска

Иванов: Функциите доаѓаат и проаѓаат, но човечноста останува

Ана Ололовска

Иванов побара средства за канцеларии за неговиот иден кабинет

Ана Ололовска

Мандатот на Иванов истекува в недела, се уште не побарал буџет за идниот кабинет

Ана Ололовска