Иванов не потпишува ниту еден закон на кој има Северна Македонија

Претседателот Ѓорге Иванов не потпишa Укази за прогласување на 11 закони, соопшти Собранието.

Како што се наведува, Ианов не ги потпишал Указите за прогласување на 6 закони донесени на 28 февруари: Закон за изменување на Законот за Оперативно-техничка агенција; Закон за ратификација на спогодбата меѓу македонската Влада и Владата на Романија за соработка во областа на образованието, науката, културата, мас медиумите, млади и спорт; Закон за дополнување на Законот за служба во Армијата на Република Македонија; Закон за изменување и дополнување на Законот за едношалтерски систем и за водење на трговскиот регистар и регистар и за водење на трговскиот регистар и регистар на други правни лица; Закон за изменување и дополнување на Законот за електронски комуникации; Закон за дополнување на Законот за продажба и давање под закуп на деловни згради и деловни простории.

Претседателот Иванов не ги потпишал и Указите за прогласување на 5 закони донесени на 4 и на 6 март годинава како: Закон за изменување и дополнување на Законот за додадена вредност; Закон за изменување и дополнување на Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост; Закон за задолжување на Република Македонија со заем кај Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка по договорот за заем за финансирање на проектот за олеснување на трговијата и транспортот во Западен Балкан; Закон за изменување и дополнување на Законот за субвенционирање на станбен кредит; Закон за изменување и дополнување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер;

Иванов, според образложението, Указите не ги потпишал, бидејќи во извршувањето на функцијата, секогаш постапувал согласно дадената свечена изјава дека ќе го штити Уставот и, како што вели, ќе ги брани интересите на Република Македонија.

Денеска истекува и рокот во кој претседателот Иванов, треба да ги потпише Указите за прогласување на 3 закони кои се донесени со дво-третинско мнозинство: Закон за изменување и дополнување на Законот за судовите, Закон за прекршоците и Закон за управните спорови.

За овие закони, според Уставот, член 75, став 3, претседателот е должен да го потпише Указот, за чие изгласување се потребни 80 пратенички гласови.

Би можело да ве интересира

Лашкоска: Тоа што Владата го презентирала пред комитетот на УНЕСКО не соодветствува со тоа што го нуди како предлог-закон

Ана Ололовска

Законот за управување на природното и културното наследство во Охрид пред пратениците

Ана Ололовска

Арта Точи од Алијансата на Албанците нова пратеничка на местото на Мемеди

Ана Ололовска

Собранието ја констатираше оставката на Мемеди

Ана Ололовска

Александра Цветковска го презема испразнетото пратеничко место на Горан Милевски

Ана Ололовска

Одложена комисиската расправа за заштита на Охрид

Ана Василевска