Само претседателот Иванов не го промени името на државата на веб страната

Сите министерства и државни институции на своите веб-страни го сменија името на државата во „Северна Република Македонија“, освен претседателот Ѓорге Иванов, кој се уште е претседател на „Република Македонија“. Комисиите, агенциите, министерствата, Владата, Собранието, во текот на последните два дена вршеа промени на нивните веб-страни, а прв тоа го стори претседателот на Собранието Талат Џафери.

Денеска на полноќ истекува рокот за промената на името на сите дигитални записи, логoа, меморандуми, електронски комуникации, веб-страници, медиуми кои произлегоа од Преспанскиот договор.

Шефот на државата не го ратификуваше Указот на договорот од Преспа, кој беше објавен во Службен весник само со фуснота.

Освен ве-страните, сите институции треба соодветно да ги изменат меморандумите, печатените материјали, папките, индикаторите во рок од 2 недели.

Мери Јордановска

Би можело да ве интересира

Од денеска нови регистарски таблички со NMK

A1on

Почнува издавањето на новите таблички со ознаката NMK

A1on

„Македонија вечна“, стана „Северна Македонија вечна“

A1on

Сајтот за туристичка промоција „Macedonia timeless“ причина за препукување меѓу власта и опозицијата во Грција

A1on

Нимиц: Се измачив со користењето на „ПЈРМ“, Преспа е врв на мојата кариера

A1on

Северна Македонија или Македонија? Караџовски и Адеми расправаa како да ја пишува државата на извештајот

A1on