Алијансата за Албанците: Продолжува епидемијата на убивање надеж кај младите лекари

„Сведоци сме на енормна миграција на младите лекари од Северна Македонија во последната декада, која добива размери на епидемија во едно општество која поминува од проблем во проблем, од скандал во скандал, ненаоѓајќи крај на проблемите и прекинувањето на овој канцер со несогледливи последици за здравството на населението во блиска иднина.

Ова убивање на надежта продолжува во континуитет и расте после секој оглас за вработување на здравствените работници, поради нерегуларности и непочитување на добиените резултати од тестирањето, поради огромното влијанието на партиите од власта што и понатаму ќе ја зголеми убивањето на надежта на младите и губењето на квалитетни кадри.

Почнувајќи од огласите за вработување во градските болници во Кичево, Битола, Гостивар, “8 Септември” и др. овој феномен се шири без контрола и се повторуваше и во минатите недели. Во Универзитетската Клиника за Нефрологија во Скопје примени се тројца лекари и три мед. сестри, од кои ниту еден Албанец и покрај фактот што имало кандидат кој ги исполнувал условите, а Клиниката нема вработен ниеден лекар Албанец.
Најсвежиот скандал е во Клиничката болница во Тетово, каде после завршувањето на тестирањето објавени се резултатите и утредента истите едноставно исчезнуваат и место нив се објавуваат нови резултати, каде се елиминирани првичните кандидати кои ги исполнувале условите за прием и место нив се ставени кандидати кои не го поминале бодовниот лимит или воопшто не учествувале на огласот. Како пример за неправедност е случајот на колешката Вјоса Илјази од Тетово, која беше второрангирана со 74.80 бодови но елиминирана од страна на комисијата на Клиничката болница во Тетово без да биде дадено конкретно образложение што е преседан и неприфатливо за “граѓанско” и ”демокрастко” друштво.

Комисијата за Здраство при Алијансата за Албанците на колегите кои ги исполниле условите за прием им честитаме и им посакуваме успешна работа и понатамошни успеси, додека на раководствата на сите болници опфатени со овој скандал им апелираме и им бараме да спроведат ревизија на овие нерегуларности и да ги отвараат вратите за најдобрите почитувајќи ја нивната професионална подготвеност а не блискоста со политичките партии дел од власта, бидејќи ова е спротивно на заложбите за деполитизирано здравство, посебно во кадровската политика, со што во голема мера ќе ја намалиме миграцијата во блиската иднина а зошто да не и да ги вратиме нашите лекари во нашите болници, каде им е местото“, се вели во соопштението на Алијансата за Албанците.

Би можело да ве интересира

Алијанса за Албанците: Заев не покажа смелост да се ослободи од партиските ганстери

A1on

Алијанса за Албанците: По прислушуваните разговори да има одговорност за функционери на ДУИ

A1on

Алијанса за Албанците: Земјата веднаш да оди на предвремени избори

A1on

Алијансата за Албанците: ДУИ продолжува со старата навика, го тероризира инспекторот за образование

A1on

Aлијанса за Албанците: МВР под итно да преземе мерки против лицата и навивачките групи кои промовираат меѓуетничка омраза

A1on

Алијанса за Албанците: Kардихируршките операции и потребата за „метла“ во Фондот за здравство

A1on