Тевдовски: Праведниот данок ја намалува доходовната нееднаквост и го поттикнува економскиот развој

Министерот за финансии Драган Тевдовски присуствува на конференцијата: „Даноци, правда и економски развој“, што се одржува во Ереван, Ерменија, организирана од германската фондација „Фридрих Еберт“. Тој во своето излагање ги презентираше македонските искуства за реформирање на даночниот систем, со цел намалување на доходовната нееднаквост и забрзување на економскиот развој.

Министерот Тевдовски е поканет како говорник на конференцијата заради визијата за поправедно општество и кредибилното водење на јавните финансии.

– Само преку создавање на кредибилни институции и одговорно управување со истите можеме да одиме напред. Владата уште од почетокот е посветена на креирање на подобро општество за сите. Целите се подобар животен стандард за граѓаните, напредок на земјата и развој на економијата. Во делот на даноците сме посветени на креирање на праведен даночен систем – изјави министерот Тевдовски.

Тевдовски во својата презентација ги објасни и причините поради кои Владата одлучи кај нас да воведе праведен, прогресивен данок почнувајќи од годинава.

Министерот за финансии во своето обраќање направи споредба помеѓу прогресивните и рамните даноци. Зборуваше за нивните ефекти врз доходовната нееднаквост, јавниот долг и економскиот раст.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Од 1 јули поврат на 15% од платен ДДВ кај граѓаните

A1on

Три потпретседатели на Светска банка доаѓаат на Конституенцата во Скопје

A1on

Тевдовски: Фич по 13 години го зголеми рејтингот на земјата

A1on

Тевдовски: Правдното оданочување успешна реформа, приходите од персоналецот со раст од 17,4 отсто

A1on

Тевдовски: Добрите економски резултати се потврда на добрата фискална политика

A1on

Тевдовски: Приходите во Буџетот согласно планираното, се реализираат сите расходи

A1on