Ќе се разгледуваат одбиените апликации од годишните конкурси за проекти од културата

Во Министерството за култура денеска треба да бидат разгледани одбиените апликации на годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2019 година.

Министерот Адеми вчера најави дека сите проекти, сите апликации за кои има трошка сомнеж ќе бидат отворени пред јавноста, и сите апликанти кои се одбиени пповторно ќе се анализираат.

Одлуките за сите одбиени апликации ќе бидат поништени, и по нивното повторно разгледување, доколку се утврдат недоследности, листата на поддржани проекти од национален интерес ќе биде дополнета.

Разгледувањето на одбиените апликации следува во бројните реакции во јавноста за направениот избор на добитниците на годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2019 година.

Би можело да ве интересира

Фирмата поврзана со Цветанка Ласкова се откажала од грантот за иновации од 300 илјади евра

Маја Илиевска-Пачемска

Отпад во Министерството за култура

Васко Маглешов

Порамнување на платите во културата по завршување на изборите

A1on

(ВИДЕО) Ласкова: Како советник се грижам за широката слика во културата, проектите се во надлежност на комисиите

A1on

Министерство за култура: Ќе се менува начинот на финансирање на проектите

Sandra Boshkovska

Итна средба со Заев и децентрализација на моќта на министерот, бараат културните работници

Sandra Boshkovska