ДОМ: Јавни установи како болницата Чаир може да се решаваат преку Програмата за воздух, со итни јавни набавки

По алармот од градскиот инспектор и градоначалникот на Град Скопје за загадувањето од болницата Чаир поради греење со мазут, има најава од Министерството за здравство дека ќе го решат проблемот и тоа го поздравуваме, велат од ДОМ.

ДОМ потсетува дека многу јавни установи како што е болницата Чаир (други болници, училишта, градинки) може итно да се решат со Програмата за воздух при Министерството за животна средина. Замената на горивата и горилниците во јавни установи беа, впрочем, и најавени како дел од целите на оние 2 милиони евра. Затоа не треба да се чека следната зима, туку да се делува веднаш за намалување на загадувањето!

Во случаи како што е сегашново аерозагадување, Министерството за животна средина може да ги примени одредбите за „крајна итност“, од членот 55 од неодамна донесениот Закон за јавни набавки и веднаш да пристапи кон реализација, се вели во соопштението на ДОМ.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Само со почитување на законите може да се сочува УНЕСКО статусот на Охридскиот регион!

Ана Ололовска

Фондот ќе испитува дали иновацијата на Орданоски од 350.000 евра е плагијат

Мери Јордановска

Трета акција на ДОМ за ослободување на дрвјата

Ана Ололовска

ДОМ: По три години, победа над рударското лоби за Иловица

Ана Ололовска

ДОМ со 60 амандмани како брана пред урбаната експанзија

Ана Ололовска

ДОМ со нова акција за ослободување на дрвјата

Татјана Ташкова