Четириесет години творештво и шест децении живот одбележа уметникот Владимир Темков

Во Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ од Кавадарци синоќа беше отворена изложба со слики од ликовниот уметник Владимир Темков. Изложбата се совпадна со одбележувањето на 40 години од неговото творештво и шест децении живот на уметникот. Изложени се 60 слики.

Актерот Александар Малинков, директор на Културниот дом, изрази задоволство од големата посетеност, која навестува успешна година на културен план.

За изложбата говореше академик професор доктор Блажо Боев. Тој се осврна на творештвото на Темков, но потсети и дека Кавадарци е расадник на уметници, споменувајќи ги Мазев, Чемерски, Шемов, Темкова и неколкумина други од помладата генерација.

Пред присутните се обратија и пензионираниот универзитетски професор Кирил Темков, како и авторот кој изрази благодарност за големата посетеност.

Би можело да ве интересира

Ликовна колонија стартува вечерва во неготинскиот манастир

A1on

Изложба на фотографии „Денови на македонската фотографија“ во Штип

A1on

Почнува јубилејната 10. Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања“

A1on

Преспанските убавини мотив на ликовната работилница во Отешево

A1on

Отворена ретроспективна изложба на Глигор Стефанов во МСУ

A1on

„Дали и ти си мигрант?” – изложба на Дарко Талески во КИЦ во Софија

A1on