Заедничко соопштение на владата и независните пратеници: Обезбедено двотретинското мнозинство за уставните измени

„Ја информираме јавноста дека со заедничко учество успеавме да постигнеме договор за конечноста на уставните амандмани и уставниот законик со што се обезбедува најмалку 2/3 мнозинство во Парламентот.

Добивме максимално можно добар текст на уставните амандмани и уставниот законик за спроведување на договорот од Преспа со што уште еднаш се потврдува македонскиот идентитет, внатрешна примена на договорот од Преспа и стапувањето на сила на уставните амандмани.

Уште еднаш потврдуваме дека државјанството е македонско/ граѓани на Република Северна Македонија“ се вели во заедничкото соопштение на владата и пратеничката група на независни пратеници од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата.