Оригинални домашни кроасани

Од:

Солени, фини, крцкави кроасани кои се топат во уста …

Потребно е:
600 гр брашно
1 коцка свеж квасец или 1 кесичка сув
200 мл јогурт
200 мл млеко
малку сол
1 лажиче шеќер
100 гр растопен путер
по желба бел или црн сусам

Подготовка:
– Во еден  сад помешајте ги брашното и сувиот квасец, 1 лажиче шеќер и млако млеко (ако користите свеж квасец прво растопете го квасецот во малку млако млеко, додадете 1 лажиче шеќер и 1 лажиче брашно и оставете го на топло да стаса).

– Во горната смеса додадете ги јогуртот и млекото и замесете меко тесто. Акто тестото е многу лепливо додадете уште малку брашно.

– Тестото поделете го на 8 топчиња и оставете ги да се одморат 5-10 минути.

– Потоа првото топче расукајте го на работна површина со големина колку чинија и премачкајте го со растопениот путер. Истото направете го со другите топчиња тесто. Вака добиените кори наредете ги една, но последната кора не ја премачкувајте со путер. Оставете да стои 15-тина минути.

– Сега горните кори ставете ги на набрашнета работна површина и расукајте ги во еден голем круг.

– Исечете го на 8 триаголници. Секој триаголник замотајте го како кифличка. Кифличките наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Оставете ги во тавата да стасаат 1,5 до 2 часа.

– Потоа премачкајте ги со разматено јајце и посипете ги со бел или црн сусам. Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени додека  не поруменат.

– Оставете ги да се изладат и послужете ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска