Крофни по рецептот на баба

Од:

Крофни со прав шеќер или пак полнети со омилениот џем, а можеби и со крем од ванила или со чоколаден крем … Изборот е ваш!

Потребно е:
750 гр брашно
100 мл масло
4 лажици шеќер
1 јајце
1 жолчка
500 мл млеко
40 гр свеж квасец
малку сол
масло за пржење
1 ванилин шеќер
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Квасецот растопете го во 100 мл млако млеко со малку шеќер и малку брашно во него. Оставете го на топло место да нарасне.

– Во меѓувреме изматете ги јајцата со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол. Додадете го стасаниот квасец, па полека додадете ги брашното и маслото со постојано мешање со дрвена лажица.

– Тестото оставете го да стои на топло место додека двојно не нарасне. Потоа развлечете го со дебелина од околу 1 см и со чаша или модла вадете крофни.

– Оставете ги да стојат уште половина час, а потоа пржете ги во врело масло.

– Готовите крофни посипете ги со шеќер во прав во кој сте го измешале ванилиниот шеќер.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска