Македонија има само 12 хотели со 5 ѕвездички

Македонија има само 12 хотели со 5 ѕвездички

Македонија има 197 хотели, а само 12 имаат 5 ѕвездички. Пет од нив се наоѓаат во Скопје и тоа: „Александар Палас“, „Холидеј Ин“, „Стоунбриџ“, „ТТЦ Плаза“ „Арка“. Гевгелија има три хотели со пет ѕвездички, а по еден имаат Охрид, Леуново, Дојран и Берово.

Иако Охрид е туристички центар сепак единствен хотел со 5 ѕвездички е „Горица“.

Хотелите долж охридкста ривиера најчесто се регистрирани во категоријата хотели со четири ѕвездички, а во земјава ги има вкупно 31.

До крајот на минатата година најмногу хотели во државава се регистрирани со две ѕвездички и тоа вкупно 67.

Според податоците на министерството за економија, во регистерот на угостителските објекти кои вршат угостителска дејност во кабаре, ноќен бар и дискотека, состојбата е следна: кабаре – 39, ноќен куб – 2, дискотека – 4 и дискотека на отворен простор – 5 или севкупно 50.

Вести од истата категорија