Услови за користење |    Добредојдовте на страната на А1ON.|Петок, Април 29, 2016
Навигација: Почетна » Македонија » (ВИДЕО) Тепачка меѓу ветeраните: Кој ја мерка зградата на Сојузот на борци на Македонија?

(ВИДЕО) Тепачка меѓу ветeраните: Кој ја мерка зградата на Сојузот на борци на Македонија? 

todor atanasov

Тепачка за огромната зграда во центарот на Скопје- Сојузот на воени инвалиди преку извршители се обиде насилно да ги исфрли ветраните од Сојузот на Борци, кои се тука со децении.

Извршителите не ја завршија работата, следуваше отпор, но остана сомнежот-која партија сака да ја „лапне“ за без пари вредната зграда од пет ката во центарот на Скопје?

Тие информираат дека секојдневно можат да се видат луѓе од една партијата во објектот, кои сакаат да ја земат зградата преку Сојузот на инвалиди. Предупредуваат дека зад судските одлуки и намерата на брзина да се одземе власта се крие политиката.

Борците предупредија дека со исполитизирана и чудна одлука на судството, имотот им е одземен и предаден на Сојузот на инвалиди. Основниот суд во Скопје и Апелациониот суд, во 2008 година утврдиле дека зградата е сопственост на Сојузот на борци. Истите судови во 2010 и 2011 година носат сосема спртивна ослука-дека зградата е на Сојузот на воени инвалиди. Меѓутоа Врховниот суд оваа година ги укина пресудите и предметот го врати на повторно судење во основниот суд 1.

Токму и покрај ваквата одлука и судењето кое е во тек, имаше обид да се издејствува извршување и преземање на просторот.

Хронологија на спорот

-Сојузот на Борците на Македонија е формиран во 1947 година.

-Во 1962 година извршена е интеграција на тогашните три сродни организации: Сојуз на Борци, Сојуз на воени инвалиди и Сојузот на воени старешини во една организација-Сојуз на здруженија на борците од НОБ.

-По осамостујувањето на Република Македонија Сојузот на Борци се конституира како самостојна невладина организација

-Во 1997 година по иницијатива на одделни борци е формиран Сојуз на воени инвалиди на Македонија, со тоа што е спорна потврдата од Одделението за управни работи на СВР Скопје, со кое се јавува како наследник на Сојузот на воените инвалиди регостриран во 1945 година во Белград. Врз основа на тој документ во 2001 Сојузот на инвалиди покренува судска постапка за целокупниот имот на СБМ, при што основниот суд Скопје 1 во 2001 година и Апелациониот суд во 2008 година носат решение дека имотот е на Сојузот на Борци на Македонија.

-Во 2011 година основниот суд Скопје 1 и Апелациониот суд носат спротивни пресуди од сопствените во 2001 и 2008 година и имотот му го предаваат на Сојузот на инвалиди.

-На 25 јануари, 2012 година Врховниот суд ги укинува решенијата и предметот го враќа на повторно судењето во основниот суд Скопје1

Вести од истата категорија


 1. Donka

  Golema podrska i pozdrav za Borcite na Makedonija!

   
 2. BB

  ne razbiram… zarem voenite invalidi ne bile borci????? ako se ,zoshto ne se vo ista zgrada so borcite prechi li toa da se zaedno

   
 3. Pingback: Macedonian Anti-Fascists Protest Against Harassment · Global Voices

Оставете коментар

 

А1 он нема да објавува содржини кои што содржат повикување на верска, расна, национална омраза, содржат директни повици на насилство или пак дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба. А1 он нема да дозволи коментари на корисници кои што содржат говор на омраза. Оваа обврска не се однесува на објавување на документи, изјави или друг новинарски материјал во пренесен или на друг начин достапен во изворна форма за пошироката публика.