Уставен суд: Исклучените ќе мора да плаќаат парно греење

Уставен суд: Исклучените ќе мора да плаќаат парно греење

Уставниот суд ја отфрли иницијативата поднесена од ЛДП и тројца граѓани за оценување на уставноста на одлуката исклучените граѓани од парното греење треба да плаќаат фиксен износ. Од тука, иако се исклучени ќе мора да плаќаат надоместок определен од Регулаторната комисија.

Во образложението на судот се вели во вертикалните системи каде има еден уред, исклучените станови од греење сепак добиваат енергија, па според тоа снабдувачот има основа да им испорачува сметки и да наплаќа надомест од граѓаните.

Уставниот суд одлучи да поведе постапка за два члена од правилата за снабдување со топлинска енергија. Судот смета дека не е потребна согласност од станарите за поединечно исклучување на парното во колективните згради.

Пријавувањето на нелегално користење на парното е во надлежност на снабдувачот, а не како што беше досега. на управителот на станбениот објект.

Вести од истата категорија