Услови за користење |    Добредојдовте на страната на А1ON.|Петок, Април 29, 2016
Навигација: Почетна » Свет » Анкета: Европејците се помалку имаат доверба во ЕУ

Анкета: Европејците се помалку имаат доверба во ЕУ 

evropska-unija

Довербата на Европејците во институциите на ЕУ, е на рекордно ниско ниво, покажа студијата на Евробранометарот, која истражувањето го спроведе по налог на Европската комисија.

Судејќи според резултетите на истражувањето, особено критични кон ЕУ се граѓаните на т.н кризни држави, пред се Шпанија.

Дури 72 процеси Шпанци немаат доверба во ЕУ, што значи дека Србија живее повеќе европесимистички, отколку Велика Британија која веќе размислува да ја напушти унијата.

Во Британија според анкетата, речиси 69 проценти од граѓаните не веруваат во европска заедница.

Повеќе од половина Германци (59 проценти) и Французи (56 проценти) повеќе немаат доверба во ЕУ.

Анкетата на Евробарометарот е спроведена во шест најголеми држави во ЕУ, Германија, Велика Британија, Шпанија, Франција, Италија и Полска, во кои живеат од 350 до 500 милини граѓани на ЕУ.

Главните причини поради ова, според аналитичарите се масовната невработеност, недостатокот на перспективи за младите и намалената социјална помош во ЕУ.

Елена Георгиевска

Вести од истата категоријаОставете коментар

 

А1 он нема да објавува содржини кои што содржат повикување на верска, расна, национална омраза, содржат директни повици на насилство или пак дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба. А1 он нема да дозволи коментари на корисници кои што содржат говор на омраза. Оваа обврска не се однесува на објавување на документи, изјави или друг новинарски материјал во пренесен или на друг начин достапен во изворна форма за пошироката публика.