Услови за користење |    Добредојдовте на страната на А1ON.|Среда, Мај 4, 2016
Навигација: Почетна » Македонија » Петров ветува проекти за помош на повозрасни и на лица со посебни потреби

Петров ветува проекти за помош на повозрасни и на лица со посебни потреби 

andrej-petrov-terasi

Андреј Петров, кандидатот за градоначалник на општина Карпош од Коалицијата „Сојуз за иднината“,  денеска најави неколку проекти од неговата програма со кои ќе им овозможи поддршка и внимание за повозрасните жители на општината, како и за луѓето во социјален ризик и за лица со посебни потреби.

– Со намера да им помогне на жителите кои имаат проблем во секојдневниот живот, а кои живеат сами и се немоќни лица, општината ќе формира волонтерски сервис. Корисници на услугите на овој сервис ќе бидат возрасни лица и лица со инвалидитет без семејна грижа, како и самохрани родители со болни деца. Услугите ќе опфаќаат: закажување лекарски преглед, превоз и придружба до лекар, набавка на основни намирници, подигање рецепти и достава на лекови, дружење и разговор, психосоцијална поддршка, правна помош, рече Петров во изјава за медиумите.

„Здравствена патрола! Бесплатни општи прегледи на пензионерите Дома“ е вториот проект со кој се предвидува организирање домашни здравствени прегледи заради контрола на општата состојба.

Проектот „СОС повик – бесплатен транспортен центар за возрасни лица и лица со посебни потреби“, пак, предвидува олеснување на движењето на овие лица преку јавување на бесплатен телефонски број со што, вели, ќе им се овозможи превоз до посакуваната дестинација во градот, со соодветно возило за тоа.

Вести од истата категорија


 1. KARPOSANEC

  Andrej toa sto ni treba e sloboda. Sloboda na izrazubanje, na rabotenje, tvorenje, ziveenje…..
  Dokolku toa go dobieme sve drugo ce se sredi
  Andrej toa sto ni treba e funkcioniranje na pravoto.
  Andrej toa sto ni treba e demokratija

   
 2. wega

  Seto ova mi izgleda kako edno golemo izvinuvanje na Petrov zaradi iskazanite navredi na povozrasnite vo kampanjata za prviot krug! Povtorno li kleci na kolena pred VMRO??? I posle ke zborime za vistinski i nevistinski sdsm-ovci? Sramota!

   

Оставете коментар

 

А1 он нема да објавува содржини кои што содржат повикување на верска, расна, национална омраза, содржат директни повици на насилство или пак дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба. А1 он нема да дозволи коментари на корисници кои што содржат говор на омраза. Оваа обврска не се однесува на објавување на документи, изјави или друг новинарски материјал во пренесен или на друг начин достапен во изворна форма за пошироката публика.