zanaetcii

Доделување сертификати за завршена обука за занаетчии

Доделување сертификати за завршена обука за занаетчии

Црвениот крст на Република Македонија и Занаетчиската комора на Град Скопје денеска ќе ги доделат сертификатите на 35 лица кои ги завршија обуките за занаетчии во рамки на проектот „Преземи акција за подобра конкурентност на пазарот на труд“. Целта на проектот, што се имплементира 18 месеци, е да придонесе во зголемување на учеството на лицата […]

Пролетен базар на домашни ракотворби на плоштадот „Филип Втори“

Пролетен базар на домашни ракотворби на плоштадот „Филип Втори“

Традиционален „Пролетен базар на домашни ракотворби“ ќе се одржи денеска и утре на плоштадот „Филип Втори“ во Скопје. Покровител на манифестацијатa е Град Скопје, а организатор е Занаетчиската комора Скопје. На овој дводневен настан ќе бидат презентирани различни занаети, нивното значење за квалитетот на живеење на граѓаните и што би претставувало човештвото без занаетчиството. Како […]

Занаетчиска комора: Обуката на невработените за стари занаети ќе го заживее занаетчиството

Занаетчиска комора: Обуката на невработените за стари занаети ќе го заживее занаетчиството

Мерката на Владата за обука на невработени лица кај занаетчии на стари занаети ќе придонесе за заживување на занаетите и зачувување на традицијата, сметаат од Занаетчиската комора на град Скопје. Оттаму очекуваат најголем интерес да има за обуката за ковачи. Покрај за ковачи, обуките се однесуваат и за лимари, јорганџии и бочвари. – Владата се интересира и за […]