sreka

Десет изненадувачки факти за среќата

Десет изненадувачки факти за среќата

Порталот „Базфид Видео“ избра неколку факти за среќата, од кои веројатно некои веќе и ги знаеме, но секогаш може да научиме нешто ново… Еве ја листата: 1. Жолтата боја не прави посреќни. 2. Колку повеќе си ги прегрнувате децата додека се малечки, толку посреќни тие ќе бидат кога ќе пораснат. 3. Луѓето во брак се […]

Дeнеска е Светски ден на среќата

Дeнеска е Светски ден на среќата

Светскиот ден на среќата се одбележува на 20 март, согласно Резолуцијата 66/281 на Генералното собрание на Обединетите Нации, усвоена на 28 јуни 2012, во која се вели дека стремежот кон среќа и благосостојба е основно право на човекот. Според документот, среќата треба да биде цел на државната политика и да стане компонента на покомплексен, поправеден […]

„Еуростат“: Скандинавските држави најсреќни во Европа

„Еуростат“: Скандинавските држави најсреќни во Европа

Европската статистичка служба „Еуростат“ по повод денешниот Меѓународен ден на среќата, објави истражување за тоа колку се среќни и задоволни од животот луѓето во Европа, пишува весникот „Соар“ и „ЕуроАктив“. Резултатите претставени вчера од „Еуростат“ покажуваат дека луѓето во скандинавските држави се најзадоволни од животот во ЕУ. Жителите на Данска, Шведска, Финска го оцениле со […]

По 75 години откриена тајната на среќниот живот

По 75 години откриена тајната на среќниот живот

Истражувањето кое траеше дури 75 години се обиде да ја открие тајната на исполнет и среќен живот. Психијатарот Џорџ Вајлант, професор на Универзитетот Харвард, тврди дека истражувањето покажало дека ако луѓето се придржуваат до петте совети, кои секој може да ги примени, ќе има исполнет и задоволен живот. Љубовта е најважна Можеби оваа теза делува премногу очигледно. Љубовта […]