semejstvo

Бебињата плачат, но не исто секаде во светот

Бебињата плачат, но не исто секаде во светот

Британски психолози го истражувале прашањето, во кои земји бебињата најмногу плачат. Резултатите од нивното истражување покажале дека бебињата најмногу плачат во Велика Британија, Канада, Италија и Холандија, а најмалку во Данска, Германија и Јапонија. Тие изработиле универзални „Мапи на нормално плачење“ во најраниот период од животот, следејќи 8.700 бебиња. – Бебињата веќе во првите недели […]

Детство со „лоша“ мајка: Имавме мајка поради која имавме чувство дека сме поинкави од другите деца

Детство со „лоша“ мајка: Имавме мајка поради која имавме чувство дека сме поинкави од другите деца

Боби Пингаро, го опиша нејзиното детство и начинот на кој мајката ги воспитувала неа, нејзината сестра и браќа, поради што како мала била многу несреќна, но денес и е многу благодарна. Додека другите деца јадеа слатки за појадок, јас морав да јадам снегулки, јајца или двопек. Додека другите деца јадеа колачи за вечера и пиеја […]

За љубовта и стравот: Научете ги децата на овие вредности и ќе завршите голема работа

За љубовта и стравот: Научете ги децата на овие вредности и ќе завршите голема работа

Американсиот писател Нил Доналд Волш своите истражувања на тема љубов и страв ги преточил во книга која ја наменил за сите родители во светот. Следат извадоци од книгата: Научете ги своите деца дека не им треба ништо од надвор за да бидат среќни – никаква личност, никакво место или работа и дека вистинската радост се […]

Готвењето за други позитивно влијае на психата и ја развива креативноста

Готвењето за други позитивно влијае на психата и ја развива креативноста

Луѓето кои сакаат да готват измислуваат какви било причини поради кои би ги загреале своите шпорети. Правењето торта за нечиј роденден, колачи за прослава на празник, или воопшто готвењето за други носи со себе голема психолошка корист и позитивно дејствува на луѓето. – Готвењето ја развива креативноста. Креативното изразување било да се работи за сликање, […]

Пубертет: Девојчињата сакаат друштво на момчиња

Пубертет: Девојчињата сакаат друштво на момчиња

Родителите не треба да креваат паника ако нивното девојче во пубертет повеќе сака да се дружи со момчиња. Често тоа е само период кој поминува и нема да стане „момче“ ниту пак момчињата ќе го расипат. Кога девојчињата во пубертет повеќе сакаат даt се дружат со момчиња, многу родители се загрижени, но според експертите тоа […]

Како е најдобро да се реагира кога детето ќе се повреди?

Како е најдобро да се реагира кога детето ќе се повреди?

Родителите чести ги совладуваат емоции кога нивното дете ќе се повреди, но таквата реакција на децата не им олеснува. Еве што е најдобро да се прави во такви ситуации. Истражувачите од Универзитетот во Квинсленд велат дека реакцијата на родителите кога детето е повредено може да ја олесни или ја влоши детската болка. Истражувањето, кое траеше […]

Дали им викате на вашите деца?

Дали им викате на вашите деца?

Викањето навидум е безопасно, но овој текст можеби ќе ви го смените мислењето. Според истражувањето на Универзитетот во Питсбург, секогаш треба да се даде предност на едукацијата и смиреното објаснување, отколку да им се вика на децата. Експертите утврдиле дека викањето може да остави последици на однесувањето на децата. Утврдено е дека децата, чии родители […]

Учењето повеќе јазици ги прави децата поуспешни

Учењето повеќе јазици ги прави децата поуспешни

Речиси половина (45 отсто) од родителите имаат деца кои не зборуваат ниту еден друг јазик, додека едно од пет деца (19 отсто) не се заинтересирани за учење на нов јазик, а едно од десет (десет отсто) велат дека тоа им е многу тешко. Способноста да се зборува на повеќе различни јазици ќе придонесе со 500 […]

Десет животни лекции кои ги научив како девојче, а ги заборавив како мајка

Десет животни лекции кои ги научив како девојче, а ги заборавив како мајка

Секој родител сака да му обезбеди на своето дете среќен и безбеден живот, но за жал секогаш не е се во наши раце. Мајката Кејт Швајцер подготви за нејзината ќерка неколку совети со кои се надева дека ќе памети целиот живот. – Често размислувам за животните лекции на кои би сакала да ја научам својата […]

Постарите мајки се подобри од помладите

Постарите мајки се подобри од помладите

„Психолошката зрелост” на постарите мајки има позитивно влијание на развојот и благосостојбата на детето, покажува истражувањето спроведено во Европскиот журнал за развојна психологија. Како што е наведено, децата чии мајки се постари имаат помали проблеми со емоциите и однесувањето. Исто така, тие деца трпат помалку физичко дисциплинирање од тие чии мајки родиле на помлади години. […]

Пет начини да воспитате мирољубиво дете

Пет начини да воспитате мирољубиво дете

Детето кое има потреба секогаш да предизвикува судири со другите, всушност поради лошиот однос со родителите изградило одбранбен механизам, кој другите го доживуваат како агресивност и недостиг на самоконтрола. Следуваат некои работи кои можеби несвесно ги правите, а кои придонесуваат за непријателскиот став на детето кон околината: 1. Не го ограничувајте детето повеќе отколку што […]