muzej

Рекордна посета на музејот Метрополитен

Рекордна посета на музејот Метрополитен

Њујоршкиот музеј Метрополитен, којшто освен главната зграда на Петтата авенија на Менхетн, има и две филијали – Мет Клосјерс и Мет Бројер, имал вкупно седум милиони посетители во текот на изминатата фискална година, која заврши на 30 јуни. Драстичното зголемување на тој број се должи на отворањето на Мет Бројер, кој го посетиле 505.590 луѓе, […]

Најавена итна санација на Галеријата на икони во Музејот на Македонија

Најавена итна санација на Галеријата на икони во Музејот на Македонија

Просторијата во која е сместена Галеријата на икони во Музејот на Македонија поради оштетеност и небезбедност ќе биде санирана, а вредната збирка од 120-ина икони додека траат градежните зафати ќе биде преместена и соодветно заштитена во просторот на Воениот музеј кој, исто така, се наоѓа во Музејот на Македонија. Новиот в.д. директор на Музејот на […]

Преку проект со Австриската академија на науките, Кумановскиот музеј ќе ја истражува византиската патна мреза во регионот

Преку проект со Австриската академија на науките, Кумановскиот музеј ќе ја истражува византиската патна мреза во регионот

Кумановскиот музеј и одделот за византолошки истражувања од Австриската aкадемија на науките ќе ја истражуваат средновековната патна мрежа во кумановско и регионот, информираа денеска надлежните од установата. Проектот е заеднички и е инициран од Kумановскиот музеј и претставниците на Австриската aкадемија на науките – одделот за византолошки истражувања, објасни, археологот и директор на НУ Музеј […]

ВМРО-ДПМНЕ: Јавноста може да процени кој и колку направил за Музејот на Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Јавноста може да процени кој и колку направил за Музејот на Македонија

„Граѓаните немаат никаква полза од тоа што СДС продолжува да глуми опозиција. Водењето на културната политика не подразбира само глума. СДС сега ја води Владата и има одговорност да ги реализира ветувањата. Лагите и манипулациите веќе не поминуваат. На Македонската јавност добро и е позната елементарната негрижа за културните институции во време на владеењето на […]

СДСМ: Руинираниот Музеј на Македонија најдобро говори за односот на ВМРО-ДПМНЕ кон институциите и културното наследство

СДСМ: Руинираниот Музеј на Македонија најдобро говори за односот на ВМРО-ДПМНЕ кон институциите и културното наследство

„Состојбата со Музејот на Македонија, објект од историско и културно значење за граѓаните на Р.Македонија кој е целосно запуштен и руиниран со срушени плафони и мувлосани ѕидови, најдобро говори за тоа во каква состојба ВМРО-ДПМНЕ ги остави институциите и државата и како се однесуваше кон културното и историското наследство. Со ова уште еднаш се потврдува […]

Заврши креативно-едукативната работилница за деца „Сподели богатство“

Заврши креативно-едукативната работилница за деца „Сподели богатство“

Заврши тридневната детска креативно-едукативна работилница „Сподели богатство“ која ја организираше Музејот Куманово. Деца од Куманово преку ликовни изразувања и заедничка интеракција со вработените од Кумановскиот музеј градат свесност за музејската култура, историја, етничка припадност и заедништво. Целта на овој проект е кај децата да се развие љубов кон старините, кон заедничкото минато. – На креативната […]

Археолошкиот музеј потпиша договор за учество на изложба во оксфордскиот Ашмолијан

Археолошкиот музеј потпиша договор за учество на изложба во оксфордскиот Ашмолијан

Археолошкиот музеј на Македонија потпиша договор за учество во изложбата „Религиите во големите импреии“ во музејот Ашмолијан при Уиверзитетот од Оксфорд. Договорот го потпиша делегација од Археолошкиот музеј која во Обединетото Кралство престојуваше од 4-ти до 7 јуни. Како што соопшти Археолошкиот музеј, делегацијата, во која биле и претставници од фондацијата „Кирил Трајковски“ од Лондон, […]

Одбележан Меѓународниот ден на музеите

Одбележан Меѓународниот ден на музеите

Здружението Македонски национален комитет при Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) и Македонскиот национален комитет на Синиот штит денеска го одбележуваат 18 Мај – Меѓународниот ден на музеите. Претседателот на МНК ИКОМ Маја Чанкуловска-Михајловска им го честита празникот на сите музејски работници и истакна дека тој е востановен пред 40 години, во 1977 година. – […]

Промовирани веб страница и материјали за струшкиот Музеј „Др Никола Незлобински“

Промовирани веб страница и материјали за струшкиот Музеј „Др Никола Незлобински“

Во спомен домот на „Браќата Миладиновци“ во Струга вечерва беа промовирани нова веб страница и промотивни материјали за музејот „Др. Никола Незлобински“, во рамки на одбележувањето на 18 мај, Меѓународен ден на музеите. Оваа година музејот „Др Никола Незлобински“, како што истакна директорот Милован Шутиноски, става акцент на отвореноста кон широката јавност. – Како институција […]

Се реализираат повеќе проекти во Кавадаречкиот музеј

Се реализираат повеќе проекти во Кавадаречкиот музеј

Се реализираат повеќе проекти во Кавадаречкиот музеј, информираше денеска директорот на оваа културна установа Петре Камчевски, по повод денот на музеите. Тој појасни дека сите проекти се од програмата за национален интерес и поддржани од Министерството за култура на Република Македонија. – Три од проектите се едукативни. Тие се од областа на археологијата, историјата на […]

Изложбата „Поврзување“ на програмата на Ноќта на музеите во Пловдив

Изложбата „Поврзување“ на програмата на Ноќта на музеите во Пловдив

Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија вечер во рамки на програмата за Ноќта на музеите во Пловдив ќе ја претстави ликовната изложба „Поврзување”. Во репрезентативниот простор на „Балабановата куќа” со педесетина дела ќе бидат претставени ликовните уметници Маријана Иванова (плакат), Марјан Ѕин (масло на платно), Зоран Мише (графика), Перица Георгиев -Пепси (масло на платно), […]