maturska parada

Матурантите танцуваа квадрил на плоштад „Македонија“

Матурантите танцуваа квадрил на плоштад „Македонија“

Околу 1.000 матуранти од 16 средни училишта од Скопје денеска напладне традиционално танцуваа квадрил на плоштадот „Македонија“ и положија заклетва за ненасилство. Матурантите квадрил танцуваа со сини, а матурантките облечени со жолти маички на музиката од Штраусовата опера „Лилјакот“, на преземен сигнал од Радио Словенија со посредство на Македонското радио – Радио Скопје. Градоначалникот на […]

„Матурска парада“ на плоштад „Македонија“

„Матурска парада“ на плоштад „Македонија“

Традиционалната манифестација „Матурска парада 2017“ ќе се одржи денеска напладне на плоштадот „Македонија“. На „Матурската парада“ традиционално учениците кои го завршуваат средното образование танцуваат квадрил. Годинава ќе танцуваат и матурантите од Струга, Охрид, Струмица и Гевгелија. Се очекува учество на околу 1.000 матуранти од 16 средни училишта од Скопје и нивните врсници од Струга, Охрид, […]

Матурантите ќе танцуваат квадрил и салса

Матурантите ќе танцуваат квадрил и салса

Околу 1.300 матуранти по осми пат денеска на градскиот плоштад „Македонија“ ќе го заиграат танцот квадрил во рамки на „Матурската парада 2014“. Матурантите годинава ќе играат и салса. Покрај скопските матуранти од 22 училишта, ќе танцуваат и матурантите од Струмица, Гевгелија, Охрид и Струга. Организатори на манифестацијата се Дирекцијата за култура и уметност-Скопје и Танцовиот […]

Прва предматурска забава на отворено

Прва предматурска забава на отворено

Во Градскиот парк во Скопје денеска ќе се одржи првата предматурската забава на отворено „Ѕвони за забава“. Матурантите од цела Македонија преку забава со познати водители, пејачи и диџеи, ќе можат да се информираат за повеќе студиски програми и да добијат многу подароци и попусти за нивната матурска вечер. Забавата е замислена како училиштен ден […]

„Матурска парада“

„Матурска парада“

Неколку илјади матуранти од повеќе македонски градови денеска, традиционално, по шести пат, играа „Kвадрил“ на плоштадот Македонија, славејќи ја својата зрелост. Заедно со нив, танцуваа и матурантите од повеќе европски држави. Идејата беше да се собори светскиот рекорд кога најголем број луѓе истовремено синхронизирано играат на иста музика, а во различни делови од светот. Годинава, […]