matura

ДИЦ: Средна оценка од екстерните испити на државната матура 3,39

ДИЦ: Средна оценка од екстерните испити на државната матура 3,39

Средната оценка на екстерните испити од државната матура за учебната 2016/2017 во јунскиот испитен рок е 3.39, соопшти Државниот испитен центар кој ги презентираше резултатите од испитите. Тие денеска се објавуваат и во училиштата, како и електронски на matura.gov.mk. Ова е прелиминарна средна оценка за успехот од полагањето државна матура, зашто од денеска до 10 […]

Државна матура во дебарско полагаат 220 ученици

Државна матура во дебарско полагаат 220 ученици

Во трите средни општински училишта во општините Дебар, Центар Жупа и Маврово Ростуше, првиот екстерен испит од државната матура, мајчин јазик и литература помина без проблеми. – Во нашата установа првиот екстерен испит од државната матура го полагаа 26 ученици. Наставата се следи на мајчин македонски јазик, па тоа значи дека сите полагаа македонски јазик […]

Матусркиот испит во гимназиите во Берово и Делчево без проблеми

Матусркиот испит во гимназиите во Берово и Делчево без проблеми

Во беровската гимназија „Ацо Русковски “ денеска матурски испит по предметот мајчин јазик и литература полагаат 94 матуранти. Како што истакна диеректорот на СОУ „Ацо Рисковски“, Гоце Џалевски, полагањето започна навреме и се одвива во најдобар ред. – Денеска македонски јазик полагаат 94 матуранти. Распоредени се по 15 ученици во 7 простории. Полагањето започна навреме, […]

„Матурска парада“ на плоштад „Македонија“

„Матурска парада“ на плоштад „Македонија“

Традиционалната манифестација „Матурска парада 2017“ ќе се одржи денеска напладне на плоштадот „Македонија“. На „Матурската парада“ традиционално учениците кои го завршуваат средното образование танцуваат квадрил. Годинава ќе танцуваат и матурантите од Струга, Охрид, Струмица и Гевгелија. Се очекува учество на околу 1.000 матуранти од 16 средни училишта од Скопје и нивните врсници од Струга, Охрид, […]

„Матурска парада 2017“ в петок на плоштадот „Македонија“

„Матурска парада 2017“ в петок на плоштадот „Македонија“

На плоштадот „Македонија“ в петок на пладне ќе се одржи 11. „Матурска парада“ на која традиционално учениците кои го завршуваат средното образование танцуваат квадрил. Годинава ќе танцуваат и матурантите од Струга, Охрид, Струмица и Гевгелија. Организаторот на манифестацијата, Дирекцијата за култура и уметност-Скопје, очекува да се вклучат околу 1.000 матуранти од 16 средни училишта од […]

Заврши тестирањето по странски јазик, задутре уште еден испит од државната матура

Заврши тестирањето по странски јазик, задутре уште еден испит од државната матура

Екстерниот испит по странски јазик од државната матура денеска се реализирал без проблеми во сите средни училишта. – Материјалот до сите училишта беше доставен навремено и испитите се реализираа согласно пропишаните правила и процедури, информира Државниот испитен центар.  Најголем број од матурантите и оваа година се пријавиле за испитот по англиски јазик (15.353), германски јазик […]

Матурантите денеска полагаа математика

Матурантите денеска полагаа математика

Во сите средни училишта во Македонија денеска беше спроведен екстерниот испит по математика како дел од државната матура за учениците од гимназиското, уметничкото и средното стручно образование со четиригодишно траење. За испитот беа пријавени 2.335 кандидати. – Испитот во целата држава течеше согласно сите пропишани правила и процедури без никакви проблеми. При спроведувањето на тестирањето беа вклучени […]

Државната матура помина без проблеми

Државната матура помина без проблеми

Во сите средни училишта во Република Македонија денеска без никакви проблеми помина полагањето на задолжителниот предмет од државната матура, односно македонски јазик и литература, албански јазик и литература и турски јазик и литература. Државниот испитен центар соопшти дека испитниот материјал до сите училишта бил доставен навремено и согласно пропишаните правила и процедури. Испитот во сите училишта […]

Државната матура без проблеми во двете гиманзии и трите стручни училишта во Куманово

Државната матура без проблеми во двете гиманзии и трите стручни училишта во Куманово

Во двете гиманзии и во трите стручни училишта во Куманово, денеска во 10 часот почна полагањето мајчин јазик како задолжителен предмет од државната матура. Во Гимназијата „Гоце Делчев“ државна матура полагаат 247 ученици, во гимназијата „Сами Фрашери“ полагаат 269 ученици, во eкономското „Перо Наков“ 165 на македонски и 132 на албански јазик, во земјоделското „Киро […]

Екстерните испити од државната матура ќе се полагаат од 4-ти до 15 јуни

Екстерните испити од државната матура ќе се полагаат од 4-ти до 15 јуни

Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар попладнево ги соопштија датумите за екстерните испити од полагањето државна матура во јунскиот рок за учебната 2015/2016 година. Мајчин јазик и литература матурантите ќе полагаат на 4 јуни, математика на 9 јуни, странски јазик на 13 јуни, а испитите по физика, хемија, биологија, бизнис, историја, филозофија и естетика ќе […]

Омбудсманот бара да се повлече одлуката за поместување на роковите за државна матура

Омбудсманот бара да се повлече одлуката за поместување на роковите за државна матура

Народниот правобранител денеска реагираше на одлуката за поместување на роковите за полагање на државната матура и го повика министерот за образование и наука да ја повлече одлуката. Во соопштението од Народниот правобранител се наведува дека одлуката не е во согласност со Законот за средно образование и со подзаконските акти и е спротивна на Конвенцијата за правата на […]