kultura

Грантови за културни активности за девет граѓански организации

Грантови за културни активности за девет граѓански организации

Грантови за градење на капацитети и имплементирање на донесените локални политики за култура во вкупен износ од 84.720 евра добија девет граѓански организации од Скопје, Струмица и Струга во рамки на проектот „Граѓанско учество за локална демократија“. Проектот е финансиран преку ИПА 2 програмата за граѓанско општество и медиуми 2014-2015 на Европската унија, а го […]

„Mayday Festival“ во рамки на Берово – Град на културата

„Mayday Festival“ во рамки на Берово – Град на културата

Во рамки на програмата Берово – Град на културата во 2017-та, Општина Берово најави голем андерграунд фестивал „Mayday Festival“ за Велигден и за 1 Мај. Викендот за Велигден, односно на 16 април, ќе се одржи првиот концерт на техно и хаус музика „Mayday Easter“. Вториот концерт, насловен „Mayday Spring Sensation“, ќе почне на 30 април […]

Предавање на Ивана Васева и Филип Јовановски на Кралскиот институт на уметноста во Шведска

Предавање на Ивана Васева и Филип Јовановски на Кралскиот институт на уметноста во Шведска

Кураторката Ивана Васева и визуелниот уметник Филип Јовановски ќе бидат дел од програмата на Шведската јавна уметничка агенција (Public Art Agency Sweden), која денеска ќе се одржи на Кралскиот институт на уметноста (Royal institute of Art) во Стокхолм, Шведска. Васева и Јовановски ќе одржат предавање „Курирање како одговор на локален контекст“ и работилница „Уметноста и […]

Ќе се реконструира Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани

Ќе се реконструира Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани

Со буџетски средства на Министерството за култура ќе се реконструира зградата на Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани. Градежните работи ќе се реализираат во две фази. Во првата ќе се реконструираат дрвенаријата и фасадата на Центарот, а во втората фаза внатрешноста на Центарот, кој е изграден во далечната 1950 година. – Според планирањата, се […]

Министерството за култура го осудува уништувањето на Музејот на албанската азбука во Битола

Министерството за култура го осудува уништувањето на Музејот на албанската азбука во Битола

Министерството за култура остро го осудува уништувањето на надворешноста на националната установа Музеј на албанската азбука во Битола, каде што е презентиран дел од културната историја на албанскиот народ во Република Македонија. – Историјата на албанскиот народ е еден дел од заедничкото мултикултурно наследство кое е силна одлика на Република Македонија. Во таа насока, апелираме […]

Музичко-поетска манифестација во Куманово по повод 8 Март

Музичко-поетска манифестација во Куманово по повод 8 Март

Здружението на пензионери од Куманово вечер, во пресрет на празникот на жената, 8-ми Март, традиционално, 11. пат, организира музичко-поетска манифестација. Настанот е предвиден за 19 часот, во новата сала на Занаетчискиот дом. – Манифестацијата е во организација на комисијата за културно-уметнички самодејности која дејствува во рамки на Здружението, а од оваа година настапува со богата […]

„Невестинско поклонение“ во Конопница, кај Крива Паланка

„Невестинско поклонение“ во Конопница, кај Крива Паланка

Традиционалната културна манифестација „Невестинско поклонение на Свети Теодор Тирон 2017“, ќе се организира по осми пат во Крива Паланка в недела, 5 март, во црквата „Свети Теодор Тирон“ во село Конопница. Организаторите истакнаа дека интересот на невестите за учество е голем, а пријавувањето сеуште трае. – Бројот на пријавени невести кои со своите свекрви ќе […]

Избрани 37 дела на Конкурсот од областа на класичната музика

Избрани 37 дела на Конкурсот од областа на класичната музика

Триесет и седум композиции на 21 македонски автор се избрани на Конкурсот на Министерството за култура за откуп на дела од класичната музика за крајот на 2016 година. Се работи за една стимулативна мерка, воведена во Националната стратегија за развој на културата за 2013-2017 година. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска на денешната прес-конференција истакна дека […]

Проектот „Сподели Радост” претставен во Софија

Проектот „Сподели Радост” претставен во Софија

Во КИЦ на Република Македонија во Софија синоќа беше претставен проектот „Сподели Радост”, подготвен од македонски уметници кои живеат и работат во Бугарија. Актерот Иван Калошев и режисерот Ѓорги Георгиев-Антика интерпретираа стихови од познати македонски поети, а ликовните уметници Маријана Иванова, Марјан Ѕин, Перица Георгиев-Пепси, Зоран Мише, Горан Тричковски, Павел Целкоски, Слободан Милошески и Иво […]

КИЦ на Македонија во Софија утре ќе ја почне годинашната културна понуда

КИЦ на Македонија во Софија утре ќе ја почне годинашната културна понуда

Со мултимедијалниот проект „Сподели радост”, Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија утре пред тамошната публика ќе ја почне културната понуда за 2017 година. – Вечерта посветена на македонската поезија, песна и ликовна уметност, концепциски ја осмислија актерот Иван Калошев и режисерот Ѓорги Георгиев-Антика. Ќе бидат интерпретирани познати стихови од Блаже Конески, Ацо Шопов, Анте […]

Берово, град на културата за 2017 година

Берово, град на културата за 2017 година

Општина Берово е носител на титулата „Град на културата во 2017 година“ откако беше избрана на конкурс на Министерството за култура. – Во согласност со понудената апликација, Програмата на општина Берово содржи конкретни, квалитетни и разновидни културни содржини од сите дејности и се карактеризира со широка жанровска разновидност и стилски карактеристики, соопшти Министерството за култура. […]