knizevnost

„Скопје чита“

„Скопје чита“

Второто издание на манифестацијата „Скопје чита“ денеска ќе се одржи во паркот спроти Скопското кале. Прво ќе читаат група студенти, а потоа и реномирани поети и писатели од рзалични генерации. „Скопје чита“ го организираат Културно-информативниот центар-Скопје, писателката Линдита Ахмети и Арлинда Бафтиу. Целта, според организаторите, е да се привлече вниманието на граѓаните кои ќе можат […]

Објавена книгата „Пејач во кулата” на Урошевиќ во Москва

Објавена книгата „Пејач во кулата” на Урошевиќ во Москва

Книгата „Пејач во кулата” на поетот – академик Влада Урошевиќ е објавена во Москва, во издание на „Рудомино”. Изборот од сето досегашно поетско творештво на нашиот поет е во препев на реномираната преведувачка Олга Панкина, која досега со успех превела веќе неколку десетини книги на македонски писатели на руски јазик. Оваа книга од 280 страници, […]

Хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ добитник на наградата „Прозарт“

Хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ добитник на наградата „Прозарт“

Хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ ќе биде петтиот добитник на наградата „Прозарт“ за авторски придонес во развојот на книжевноста на Балканот, што ја доделува Интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“. Наградата на еден од најзначајните писатели во регионот ќе му биде врачена на 30 мај во Даут-пашиниот амам, на затворањето на фестивалот, кој го организира издавачката куќа […]

„Ѓурѓа“ ќе го промовира првиот наслов од едицијата „Мацедонише цуштенде“

„Ѓурѓа“ ќе го промовира првиот наслов од едицијата „Мацедонише цуштенде“

Првата независна издавачка куќа во Македонија – „Ѓурѓа“, која оваа година одбележува 30 години постоење, в четврток во Галеријата на Младинскиот културен центар ќе го промовира првиот наслов во новата едиција „Мацедонише цуштенде“ (Македонски состојби) – книгата „Мојата македонска приказна“ од академскиот сликар и публицист Ацо Станкоски. – Во текстот, авторот, со својот препознатлив остар […]

Книга за нуклеарната катастрофа во Чернобил од нобеловката Светлана Алексиевич

Книга за нуклеарната катастрофа во Чернобил од нобеловката Светлана Алексиевич

Издавачката куќа „Антолог“ ја објави книгата „Чернобилска молитва“ од белоруската авторка Светлана Алексиевич, добитничка на Нобеловата награда за литература во 2015 година. Ова е втора книга од неа објавена во „Антолог“, по „Војната нема женско лице“. Преводот на македонски е на Игор Станојоски. – „Чернобилска молитва“ е чудесна и потресна книга за личните соочувања на […]

Бистрица Миркуловска добитничка на наградата „Даница Ручигај“

Бистрица Миркуловска добитничка на наградата „Даница Ручигај“

Поетесата Бистрица Миркуловска е добитничка на наградата „Даница Ручигај“ што ја доделува Друштвото на писателите на Македонија за најдобра стихозбирка од авторка, членка на македонската писателска асоцијација. Наградата на Бистрица Миркуловска и е доделена за стихозбирката „Фатаморгана“ објавена во издание на „Академски печат“ од Скопје. Признанието ќе биде врачено на манифестацијата „Празникот на липите“ што […]

Промоција на книгата „Школувањето на прогонетите деца од Егејска Македонија“

Промоција на книгата „Школувањето на прогонетите деца од Егејска Македонија“

Книгата „Школувањето на прогонетите деца од Егејска Македонија“ од новинарот и публицист Иван Глигоровски денеска ќе биде промовирана во Музејот на македонската борба за државност и самостојност. Монографијата содржи околу 450 страници и 170 фотографии. Опфатени се автентични сеќавања и искажувања на триесетина ученици, мајки и учители, кои привремено престојувале во источноевропските земји и ФНР […]

Објавена книгата „Културноисториски проникнувања“ од проф. д-р Илија Велев

Објавена книгата „Културноисториски проникнувања“ од проф. д-р Илија Велев

„Културноисториски проникнувања“ е најновата книга на проф. д-р Илија Велев, истакнат македонски медиевист, византолог и кирилометодиевист од Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Делото е во издание на Здружението за проучување на македонската народна култура „Гирланда“ од Скопје. Изданието е објавено како дел од националната културна програма за 2017 […]

Промоција на книгата „Рециклирање на ѕидовите-аспекти од пенолошката теорија и пракса“

Промоција на книгата „Рециклирање на ѕидовите-аспекти од пенолошката теорија и пракса“

Книгата „Рециклирање на ѕидовите – аспекти од пенолошката теорија и пракса“ од Александар Ковилоски, која е наменета за заинтересираните за смислата на казнувањето, за ресоцијализацијата, за затворскиот систем и за начинот на неговото функционирање, денеска ќе биде промовирана во Скопје. Книгата е анализа на различните размислувања и теории за смислата на постоењето на затворите и […]

„Македонски иселенички меридијани“ на Славе Катин промовирана во Торонто

„Македонски иселенички меридијани“ на Славе Катин промовирана во Торонто

Во катедралната Македонската православна црква „Свети Климент Охридски” во Торонто вчера била промовирана книгата „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин во рамки на активностите на Канадско-македонското историско друштво и Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, Канада. Книгата е објавена од издавачките куќи „Македонска искра“ и „Матица македонска“ од Скопје, а рецензенти се поглаварот на МПЦ-ОА […]

Македонската книжевност првпат на Саемот на книга во Варшава

Македонската книжевност првпат на Саемот на книга во Варшава

Република Македонија првпат учествува на Меѓународниот саем на книгата во Варшава, кој се одржува од денеска до 21 мај 2017. Организатор на претставувањето на македонската книжевност и издаваштво е Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. НУБ на македонскиот штанд ќе изложи околу 300 изданија од областа на книжевноста, културата и уметноста, избрани […]